Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Epävakaa vuori uhkaa norjalaiskylää

Norjalaisviranomaiset arvioivat, että tilanne Rauman kunnassa on erittäin vakava. Asukkaita on evakuoitu, sillä Mannen-vuori saattaa sortua.

Fantefilm Fiksjon

Länsi-Norjassa sijaitsevassa Rauman kunnassa on evakuoitu ihmisiä 1. heinäkuuta, sillä vuorenrinne on vaarassa romahtaa laaksoon.

Norjalaisviranomaiset varoittivat jo kesäkuuun puolivälissä, että vaarataso on noussut keltaiselle. Viime sunnuntaina taso nostettiin ensin oranssiksi ja sitten punaiseksi.

Vaaratason nostaminen johtuu siitä, että 1 300-metrinen Veslemannen on vaarassa romahtaa runsaiden sateiden ja maanjäristysten vuoksi.

Norjan vesi- ja energiahallinnon lehdistötiedotteen mukaan vuoren liike on lisääntynyt.

Vaara on todellinen. Asiantuntijoiden mukaan romahduksessa laaksoon voi syöksyä noin kilometrin korkeudesta 120 000 kuutiometriä kiveä.

Parhaiten valvottu mahdollinen katastrofi

Veslemannen-rinteen valvontatiedot osoittavat, että viiden viime vuoden kuluessa rinteessä on havaittu useita suuria liikkeitä. Ja siksi myös alueen asukkaat on evakuoitu jo monta kertaa.

Veslemannen ei ole Norjassa ainoa paikka, jossa tonnien painoiset kivenmurikat uhkaavat tuhota kyliä. Kolmea muuta rinnettä valvotaan koko ajan, sillä niilläkin romahdusvaara on suuri.

Uhkaavia rinteitä ovat Hegguraksla, Nordnesfjellet ja Åknes. Näistä viimeksi mainittu on todennäköisesti maailman parhaiten valvottu mahdollinen luonnonkatastrofi.

Tsunami voi olla nurkan takana

Åknes, joka sijaitsee samalla alueella kuin Mannen, voi romahtaa tänään, huomenna tai 10 vuoden kuluttua. Silloin 150 miljoonaa tonnia kalliota syöksyy Sunnylvsfjorden-vuonoon 900 metrin korkeudesta.

Tuloksena on monien tietokonemallien mukaan 70-metrinen tulva-aalto, joka tuhoaisi Geirangerin kylän kokonaan.

Kylän 250 asukasta saavat kuitenkin tiedon etukäteen. Toivottavasti. Tunturin rinteille on asennettu nettikameroita, sääasemia, seismisiä antureita, geofoneja, tutkia, gps-laitteita, lasereita ja ekstensometreja. Ne valvovat tunturin olosuhteita, sateita, tuulta ja maanalaisia värähtelyjä.

Geologien tärkein tarkkailukohde on 600 metriä pitkä ja 20 metriä syvä halkeama, joka kasvaa koko ajan. Paikoin jopa 15 senttiä vuodessa.

Liike johtuu siitä, että Åknestunturin gneissi on kulunut ja huokoinen, mikä pienentää kitkaa ja lisää romahdusvaaraa.

Romahdus on tulossa joka tapauksessa. Siihen, milloin se tulee, tutkijat eivät osaa antaa vastausta.

Åknesin hauras anatomia

1 / 4

Lue myös:

Bølgen1
Tsunami

Tulva-aalto uhkaa norjalaista kylää

2 minuuttia
Tsunami

Tsunami voi iskeä USA:han milloin tahansa

14 minuuttia
Luonnonkatastrofit

Pohjolan Atlantis kesti tsunamin

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota