Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Luonto - Luonnonkatastrofit

3 tekniikkaa pelastaa meidät tuholta

Maapallo on turvaton paikka, ja vain yksi on varmaa: seuraava katastrofi väijyy jo kulman takana. Onneksi tutkijat kehittävät menetelmiä, joilla voidaan jäähdyttää uinuvat supertulivuoret, kääntää asteroidien kurssit Maasta poispäin ja estää maapallon lämpötilaa nousemasta hallitsemattomasti.

1 – TULIVUORENPURKAUS: Supertulivuori tyyntyy jäähdytyksellä ja betonilla

© Giphy

Niin tavallisia tulivuoria kun Italian Campi Flegrein kaltaisia supertulivuoriakin tutkitaan poraamalla. Niihin on asennettu myös antureita seuraamaan purkausriskiä, ja joistakin otetaan talteen lämpöenergiaa. Tulevaisuudessa tulivuoriin voidaan tehdä reikiä purkausten ehkäisemiseksi. Yhdysvaltalaistutkijat esittelivät äskettäin ilmestyneessä raportissa 38 tapaa, jolla supertulivuori voidaan rauhoittaa. Alla on lueteltu joitakin lupaavimmista menetelmistä.

  • Purkauksen todennäköisyyttä voidaan vähentää tekemällä magmasta hitaammin virtaavaa. Kivisulan juoksevuutta voidaan vähentää jäähdyttämällä tai lisäämällä siihen kemikaaleja.

  • Magman painetta voidaan vähentää johtamalla hallitusti tulivuoresta ulos magmaa tai kaasuja, jotka voivat laukaista purkauksen muodostamalla magmaan kuplia.

  • Tulivuoren päällä olevaa maankuorta voidaan vahvistaa niin, että se ei anna periksi magman paineelle. Maankuoren rakoja täytetään betonilla, tai maata voidaan jäähdyttää.

  • Lisäämällä tulivuoreen kohdistuvaa painetta voidaan nostaa magman sulamispistettä. Magmakammion päälle voidaan tuoda massaa tai pohjaveteen voidaan lisätä raskasta nestettä.

2 – ASTEROIDI-ISKU: dinpommi torjuu asteroidin

© Mikkel Juul Jensen

Jos asteroidi on törmäyskurssilla Maan kanssa, se voidaan ohjata uusille urille ydinaseella. Yhden ehdotuksen mukaan asteroidiin ammutaan kaksi rakettia. Ensimmäinen tekee törmäyskraatterin, joka tehostaa toisen raketin tuoman ydinlatauksen räjähdysvoimaa. Räjähdys työntäisi asteroidin uudelle radalle.

3 – ILMASTOKATASTROFI: Hiili-imuri hillitsee lämpenemistä

© CarbonEngineering.com

Nykyinen ilmastonmuutos johtuu ennen muuta ilmakehän hiildioksidipitoisuuden kasvamisesta. Sveitsiläinen Cimeworks-yhtiö rakensi 2017 laitoksen, joka imee hiilidioksidia ilmakehästä ja varastoi sen. Joidenkin visioiden mukaan hiilidioksidivarastot tulevat tarpeeseen tulevaisuudessa, kun seuraava jääkausi koittaa. Silloin varastoitua hiilidioksidia voidaan vapauttaa takaisin ilmakehään lämmittämään ilmastoa.

Lue myös:

Tsunami

Tsunami voi iskeä USA:han milloin tahansa

14 minuuttia
Luonnonkatastrofit

Pohjolan Atlantis kesti tsunamin

3 minuuttia
Luonnonkatastrofit

Metsäpalot manaavat esiin tulipaholaisia ja liekehtiviä tornadoja

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota