© Shutterstock

3 tekniikkaa pelastaa meidät tuholta

Maapallo on turvaton paikka, ja vain yksi on varmaa: seuraava katastrofi väijyy jo kulman takana. Onneksi tutkijat kehittävät menetelmiä, joilla voidaan jäähdyttää uinuvat supertulivuoret, kääntää asteroidien kurssit Maasta poispäin ja estää maapallon lämpötilaa nousemasta hallitsemattomasti.

maanantai 2. heinäkuuta 2018 teksti Niels Hansen

#1 – TULIVUORENPURKAUS:
Supertulivuori tyyntyy jäähdytyksellä ja betonilla

© Giphy

Niin tavallisia tulivuoria kun Italian Campi Flegrein kaltaisia supertulivuoriakin tutkitaan poraamalla. Niihin on asennettu myös antureita seuraamaan purkausriskiä, ja joistakin otetaan talteen lämpöenergiaa. Tulevaisuudessa tulivuoriin voidaan tehdä reikiä purkausten ehkäisemiseksi. Yhdysvaltalaistutkijat esittelivät äskettäin ilmestyneessä raportissa 38 tapaa, jolla supertulivuori voidaan rauhoittaa. Alla on lueteltu joitakin lupaavimmista menetelmistä.

  • Purkauksen todennäköisyyttä voidaan vähentää tekemällä magmasta hitaammin virtaavaa. Kivisulan juoksevuutta voidaan vähentää jäähdyttämällä tai lisäämällä siihen kemikaaleja.

  • Magman painetta voidaan vähentää johtamalla hallitusti tulivuoresta ulos magmaa tai kaasuja, jotka voivat laukaista purkauksen muodostamalla magmaan kuplia.

  • Tulivuoren päällä olevaa maankuorta voidaan vahvistaa niin, että se ei anna periksi magman paineelle. Maankuoren rakoja täytetään betonilla, tai maata voidaan jäähdyttää.

  • Lisäämällä tulivuoreen kohdistuvaa painetta voidaan nostaa magman sulamispistettä. Magmakammion päälle voidaan tuoda massaa tai pohjaveteen voidaan lisätä raskasta nestettä.

#2 – ASTEROIDI-ISKU:
Ydinpommi torjuu asteroidin

© Mikkel Juul Jensen

Jos asteroidi on törmäyskurssilla Maan kanssa, se voidaan ohjata uusille urille ydinaseella. Yhden ehdotuksen mukaan asteroidiin ammutaan kaksi rakettia. Ensimmäinen tekee törmäyskraatterin, joka tehostaa toisen raketin tuoman ydinlatauksen räjähdysvoimaa. Räjähdys työntäisi asteroidin uudelle radalle.

#3 – ILMASTOKATASTROFI:
Hiili-imuri hillitsee lämpenemistä

© CarbonEngineering.com

Nykyinen ilmastonmuutos johtuu ennen muuta ilmakehän hiildioksidipitoisuuden kasvamisesta. Sveitsiläinen Cimeworks-yhtiö rakensi 2017 laitoksen, joka imee hiilidioksidia ilmakehästä ja varastoi sen. Joidenkin visioiden mukaan hiilidioksidivarastot tulevat tarpeeseen tulevaisuudessa, kun seuraava jääkausi koittaa. Silloin varastoitua hiilidioksidia voidaan vapauttaa takaisin ilmakehään lämmittämään ilmastoa.

Lue Tieteen Kuvalehdestä numero 14 koko artikkeli siitä, miten Maan elämä on elpynyt joka katastrofin jälkeen. Saat myös tietää, mikä sitkeä otus pysyy elossa aina maapallon tuhoutumiseen asti. 

Juuri nyt saat:

  • 2 numeroa Tieteen Kuvalehteä
  • Tyylikkään veitsisetin
  • Vapaan käyttöoikeuden 12 edelliseen numeroon digilehtenä.

Vain 7,90 euroa. Tilaa tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: