Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonnonkatastrofit

Luonnonkatastrofit

Luonnonvoimat tuhoavat kaiken

Luonnonkatastrofi voi lyhyessä ajassa tuhota kaiken ympäriltään. Suuri onnettomuus aiheuttaa laajoja vahinkoja ja vie monia ihmishenkiä. Mitä sitten oikeastaan tapahtuu tsunamin, maanjäristyksen, tulvan tai tulivuorenpurkauksen aikana? Ja miten niihin voitaisiin valmistautua niin, että vahingot jäisivät mahdollisimman pieniksi? Olemme koonneet tälle sivulle parhaat artikkelimme luonnonkatastrofeista, jotta pääset perehtymään luonnon julmiin ja ennalta-arvaamattomiin voimiin sekä tutustumaan uusimpiin keksintöihin, joiden avulla luonnonkatastrofeihin voidaan varautua.

Mikä on luonnonkatastrofi?
© Shutterstock

Mikä on luonnonkatastrofi?

Luonnonkatastrofi on katastrofi, jota eivät aiheuta ihmiset vaan luonto itse. Joka puolella maailmaa luonnonkatastrofit ovat vieneet ihmishenkiä ja aiheuttaneet mittavia tuhoja.

Luonnonkatastrofeja on mahdotonta pysäyttää. Ajan myötä on kuitenkin keksitty monia keinoja, joilla luonnon hallitsemattomista ja yllättävistä voimista voidaan varoittaa ja joilla voidaan mahdollisimman hyvin ehkäistä niiden aiheuttamia tuhoja.

Luonnonkatastrofit jaetaan 3 luokkaan:

  • Hydrologiset luonnonkatastrofit: Katastrofit, jotka liittyvät veteen. Toisin sanoen tsunamit ja tulvat.
    • Geologiset luonnonkatastrofit: Katastrofit, jotka alkavat maanpinnassa tai pinnan alla. Näihin kuuluvat maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset ja lumivyöryt.
  • Ilmastolliset luonnonkatastrofit: Katastrofit, joihin kuuluu monenlaisia sää- ja tuuli-ilmiöitä. Tätä luokkaa edustavat pyörremyrskyt, hirmumyrskyt, helleaallot ja lumimyrskyt.

Lisäksi omaan luokkaansa on sijoitettu tulipalot, sairaudet ja avaruudesta lähtöisin olevat katastrofit.

luonnonkatastrofi tsunami

Historian pahimmat luonnonkatastrofit

Aikojen kuluessa luonnon tuhoisat ja tappavat katastrofit ovat vieneet lukuisia ihmishenkiä. Etenkin Bangladeshia ja Kiinaa ovat koetelleet historian pahimpiin kuuluvat luonnonkatastrofit. Viime vuosien pahimpia luonnonkatastrofeja oli Intian valtameren tsunami vuonna 2004. Merenalainen maanjäristys tapahtui lähellä Sumatran saarta Indonesiassa. Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 9,3 Richterin asteikolla. Se nostatti useita jopa 30 metrin korkuisia tsunameja, jotka huuhtoutuivat kahdeksan aasialaisen maan rannikolle: Indonesian, Intian, Sri Lankan, Thaimaan, Myanmarin, Malediivien, Malesian ja Bangladeshin. Tsunami levitti kuolemaa ja tuhoa alueella, joka on laajuudeltaan noin 10 prosenttia maapallon pinta-alasta, ja surmasi noin 280 000 ihmistä.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota