Laaja tutkimus paljasti eläinten olevan huonossa hapessa

Melkein puolet eläinlajeista on vaarassa hävitä. Sukupuuton uhka koskee erityisesti sammakkoeläimiä, jotka vähenevät tutkijoiden mukaan hälyttävästi.

Luonnonvaraisille eläimille kuuluu huonoa: monien lajien yksilömäärät pienenevät uhkaavasti. Kehitys koskee esimerkiksi sammakoita. Kuvassa on Indonesiassa elävä Rhacophorus margaritifer.

© Shutterstock

Maapallolla on esiintynyt sen olemassaolon aikana viisi suurta joukkotuhoa, joissa lajivalikoima on mullistunut lähes täydellisesti.

Tutkijat ovat puhuneet jo jonkin aikaa varoittavaan sävyyn uudesta uhkaavasta sukupuuttoaallosta, joka johtaa nykyisen lajimäärän rajuun pienenemiseen etupäässä ihmistoiminnan takia.

Tuore suurtutkimus tukee tutkijoiden käsitystä luonnon monimuotoisuuden pienemisestä.

Luonnonvaraisia eläimiä on entistä vähemmän kaikkialla, ja kannat pienenevät hälyttävästi, todetaan tutkimusta käsittelevässä tiedeartikkelissa, jonka julkaisi Biological Reviews.

Tulosten valossa näyttää siltä, että melkein puolet nykyisistä lajeista kärsii populaatioiden voimakkaasta pienenemisestä.

Kantojen elinvoimaisuuteen vaikuttaa tutkijoiden mukaan etenkin se, että ihmiskunta on tuhonnut eläinten elinympäristöjä muun muassa rakentamalla kaupunkeja ja teitä sekä muuttamalla luonnonvaraisia alueita maatalousmaaksi.

Tutkimuksessa selvitettiin yli 70 000 lajin nykytilanne. Lajit edustivat laajasti nisäkkäitä, lintuja, matelijoita, sammakkoeläimiä, kaloja ja hyönteisiä.

Numerot puhuivat karua kieltään: peräti 48 prosenttia lajeista kärsii pienenevistä yksilömääristä. Vain kolme prosenttia lajeista pystyy vahvistamaan kantaansa.

Nuori ryhävalas leikkii merenpinnan tuntumassa. Laji kävi melkein sukupuuton partaalla, mutta suojelutoimien ansiosta siitä tuli taas elinvoimainen.

© Shutterstock

Niin nisäkkäiden, lintujen kuin hyönteistenkin joukossa on paljon uhanalaisia lajeja. Tutkimuksen mukaan tulevaisuus näyttää erityisen huolestuttavalta kuitenkin sammakkoeläinten osalta.

Vähän paremmassa asemassa ovat kalat ja matelijat, sillä monien lajien kannat ovat vakaita – ne eivät siis juuri kasva eivätkä pienene.

Luonnon monimuotoisuuteen kohdistuu suurin uhka kääntöpiirien välisellä alueella eli tropiikissa.

Kuuman ilmastovyöhykkeen lajit ovat tutkijoiden mukaan herkempiä elinolosuhteita nopeasti muuttavalle lämpenemiselle.