Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuinka Uluru-vuori on muodostunut?

Toisen vuoriston hiekka ja meren paine loivat tunnusomaisen punaisen kallion, joka on viimeiset 500 miljoonaa vuotta koristanut Australian aavikkoa.

Alkuperäisen väestön Uluruksi ja Australiaan muuttaneiden eurooppalaisten Ayers Rockiksi nimeämän kallion historia ulottuu noin 550 miljoonan vuoden taakse. Silloin joet kuljettivat sen hiekan, josta muodostelma syntyi, Petermannin vuoristosta tasangolle.

Kun merenpinta nousi 50 miljoonaa vuotta myöhemmin, tasanko jäi veden alle ja meren ja merenpohjan kerrostumien paine puristi hiekasta hiekkakiveä.

Eri puolilla maailmaa on Ulurun kaltaisia valtavia kiviä, joita geologit nimittävät monoliiteiksi. Nigerian pääkaupungin Abujan lähistöllä on Zumaksi kutsuttu kivi, joka kohoaa 745 metriä ympäristöään korkeammalle ja on siten kaksi kertaa niin korkea kuin Uluru.

© Shutterstock

Punainen väri on myöhempää perua

300–400 miljoonan vuoden takaiset maankuoren laattojen liikkeet kohottivat Ulurun ympäristön merenpinnan yläpuolelle ja poimuttivat sen vuoriksi ja laaksoiksi. Uluru kääntyi pystyyn, ja ajan mittaan se ja sitä ympäröivä kallio- ja maaperä kuluivat.

Ulurun hiekkakivi on kuitenkin kestänyt ympäristötekijöitä melko hyvin, ja siksi se on vieläkin 348 metriä korkea maanpinnasta mitattuna.

Uluru hehkuu punaisena, kun auringonsäteet osuvat sen pinnan ruosteisiin rautayhdisteisiin.

Lue myös:

Ayers rock
Luonto

Onko Ayers Rock yksi iso kivi?

1 minuuttia
Vuoret

Maailman suurin kivi Keski-Australiassa

0 minuuttia
auto salama
Salamat

Onko auto ukonilmalla turvallinen paikka?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota