Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hyönteismyrkky iskee hermoon.

Kuinka hyönteismyrkky toimii?

Tuhohyönteisiä torjutaan kaiken maailman kemikaaleilla. Hajoavatko aineet biologisesti vai uhkaavatko ne eläimiä rikastumalla ravintoketjuun?

Shutterstock

Hyönteismyrkyt kuuluvat torjunta-aineisiin, jotka hävittävät tehokkaasti hyönteisiä.

Osa torjunta-aineista tappaa hyönteisen, kun se joutuu kosketuksiin kemikaalin kanssa esimerkiksi ruiskutetulla pinnalla tai osuessaan ilmassa pisaroihin, osa taas niiden kasvien kautta, joita hyönteiset syövät.

Hyönteismyrkyt jaetaan orgaanisiin ja epäorgaanisiin. Esimerkiksi nikotiini on orgaaninen aine, jota kasvit tuottavat luonnossa, mutta sitä voidaan myös valmistaa synteettiseksi torjunta-aineeksi.

Myrkky polttaa hermoja

Osa torjunta-aineista on hermomyrkkyjä. Esimerkiksi DDT saa hyönteisen hermot palamaan.

Nikotiinin neonikotinoidien vaikutuksesta hyönteisen lihassäätely häiriintyy tappavasti.

Vanhoista myrkyistä luovuttiin

Epäorgaaniset hyönteismyrkyt perustuvat esimerkiksi elohopeaan, arseeniin tai kupariin. Osa niistä on vanhimpia torjunta-aineita, jotka olivat käytössä 1800-luvun lopulta toiseen maailmansotaan asti. Epäorgaaniset torjunta-aineet on enimmäkseen korvattu orgaanisilla.

Yksi vanhimmista ja tehokkaimmista orgaanisista hyönteismyrkyistä on diklooridifenyylitrikloorietaani, DDT, joka vaikuttaa kemiallisena aseena käytettävän sariinin tavoin hermostoon.

Pellolle ruiskutetaan hyönteismyrkkyä.
© Shutterstock

Aine keksittiin vuonna 1874, mutta sen hyönteisiä tuhoava vaikutus löydettiin vasta vuonna 1939.

Sittemmin DDT:llä hävitettiin malariahyttyset muun muassa Euroopasta. DDT hajoaa kuitenkin hyvin hitaasti luonnossa ja kertyy rasvakudokseen, joten se myös rikastuu ravintoketjussa.

DDT:n käyttö vaaransi esimerkiksi muuttohaukan säilymisen Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa. Nykyään DDT:tä käytetään hyvin rajoitetusti. Se on kielletty useimmissa maissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota