Shutterstock
Krystal

Kristalli – monipuolinen mineraali

Ruusukvartsi, ametisti, fluoriitti ja vuorikristalli. Näistä kimaltavista kivistä on viime vuosina tullut entistä suositumpia. Miten kristallit syntyvät ja mistä niitä voi löytää? Lue vastaukset tästä artikkelista.

Kristalleja on kaikkialla: luonnossa, kosmetiikassa – ja jopa matkapuhelimessasi.

Moni yhdistää kristallit kimalteleviin ”kiviin”, joita näkyy koruissa ja värikkäillä markkinoilla eri puolilla maailmaa, mutta kristalleista esimerkiksi kvartsia käytetään myös puhelimien ja tietokoneiden mikrosirujen valmistuksessa.

Nekin kristallit, joilla jotkut uskovat olevan parantavia ominaisuuksia, louhitaan usein samasta kaivoksesta kuin elektroniikassa käytettävät kristallit.

Tässä artikkelissa kerromme lisää kristallien kemiasta ja niihin liitettävistä taikavoimista.

MITÄ KRISTALLIT OVAT?

Kristalli on kiinteää ainetta, joka on järjestynyt tunnistettavan rakenteen muotoon.

Ajattele vaikka kananmunalle sirottelemaasi suolaa tai aamukahviin lisäämääsi sokeria.

Suola on esimerkki ionisidosten muodostamasta kiderakenteesta, joka koostuu haliitista eli vuorisuolasta, kun taas sokeri on sokerimolekyyleistä koostuva kristalli.

Salt er en krystall

Her kan man se hvordan natriumklorid (bordsalt) danner en enkel kubisk struktur.

© Shutterstock

Ioni- ja molekyylisidoksia sisältävien kristallien lisäksi on myös metallisidoksia ja kovalenttisia sidoksia sisältäviä kristalleja.

Timantti on tunnetuin kovalenttisia sidoksia sisältävä kristalli, ja sitä pidetään maailman kovimpana materiaalina.

Yhteistä hauraalle suolakiteelle ja kovalle timantille on se, että ne koostuvat tietynlaisesta geometrisestä kuviosta, niin kutsutusta kiderakenteesta.

Kiderakenteita on yhteensä seitsemän:

  • trikliininen
  • monokliininen
  • rombinen
  • heksagoninen
  • trigoninen
  • tetragoninen
  • kuutiollinen.
Krystallstrukturer

Krystaller er formet som geometriske mønstre. Her ser du de sju krystallstrukturene som finnes.

© Shutterstock

Miten kristallit syntyvät?

Kristallit muodostuvat kiteytymällä.

Nykyään tiettyjä kristalleja, kuten esimerkiksi timantteja voidaan valmistaa laboratoriossa, mutta suurin osa kristalleista muodostuu luonnossa.

Nesteen jäähtyessä tai haihtuessa sen sisältämät hiukkaset alkavat kerääntyä yhteen ja muodostaa kemiallisia yhdisteitä. Tämän seurauksena muodostuu kuvioita, joita kutsumme kristalleiksi.

Suolakiteitä syntyy veden haihtuessa suolapitoisesta nesteestä, kun taas vuorikristallit ovat muodostuneet maapallon nestemäisestä ytimestä peräisin olevan kiviaineksen aikoinaan jähmettyessä.

VIDEO: Tästä näet, miten magnesiumsulfaatti liukenee lämpimään veteen. Kun vesi jäähtyy, suolan liukeneminen vaikeutuu ja kiteytyminen alkaa.

Kristalleja voi muodostua kaikista maapallolla luonnollisesti esiintyvästä 92 alkuaineesta. Esimerkiksi timantti koostuu hiilestä, ja vuorikristalli puolestaan piistä.

Sekä vuorikristalli että ametisti koostuvat piioksidista (SiO2), jota kutsutaan myös kvartsiksi. Kvartsi on mineraali, jota esiintyy kaikkialla maankuoressa.

Maapallon ytimestä peräisin olevista mineraaleista syntyy siis kirkkaita ja läpinäkyviä vuorikristalleja ja kauniita liiloja ametisteja, jotka nykyisin ovat hyvin suosittuja.

MIKSI KRISTALLIT OVAT SUOSITTUJA?

Kristallit ovat aina kiinnostaneet ihmisiä kimaltelevan ja värikkään ulkomuotonsa vuoksi.

Muinaiset kreikkalaiset ja egyptiläiset koristautuivat ainakin ametistin ja fluoriitin tapaisilla kristalleilla aivan niin kuin mekin teemme nykyään.

Kiinnostus kristalleihin on kasvanut tasaisesti 1970-luvulta lähtien, jolloin alkoi ilmaantua vaihtoehtoisten hoitojen tarjoajia. Jotkut nimittäin yhdistävät kristalleihin erilaisia energioita, joilla uskotaan olevan kehoa ja sielua parantava voima. Kristallien parantavaa vaikutusta ei voida kuitenkaan todistaa tieteellisesti.

Samaan aikaan New Age -liikkeen kasvu lisäsi kiinnostusta kristallien henkisiä ominaisuuksia kohtaan.

Eikä kiinnostus ole osoittanut laantumisen merkkejä viime vuosina. Henkisyyteen kiinnitetään nykyisin paljon huomiota henkilökohtaiseen kehitykseen kohdistuvan kasvavan kiinnostuksen myötä.

Kristallien tuotannosta on itse asiassa tullut niin laajaa, että ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat alkaneet kritisoida kimaltelevien kivien valtavia louhoksia.

MITKÄ OVAT TUNNETUIMPIA KRISTALLEJA?

Kristalleja käytetään koko ajan enemmän henkisissä yhteyksissä. Jokaisella kristallilla sanotaan olevan erilaisia ominaisuuksia, joista voi olla hyötyä kristallin omistajalle.

Kauniin ulkokuorensa lisäksi kristalleja arvioidaan niiden ominaisuuksien perusteella.

Seitsemän suosituinta kristallia:

Ruusukvartsi

Rosenkvarts er en krystal
© Shutterstock

Ruusukvartsi on kristalli, joka koostuu kvartsimineraalista. Sen kiderakenne on heksagoninen.

Ruusukvartsin sanotaan symboloivan rakkautta, harmoniaa ja positiivista energiaa. Vaaleanpunaisen kiven uskotaan auttavan sydänsuruihin ja epäsointuiseen tunne-elämään.

Vuorikristalli

Bjergkrystal
© Shutterstock

Vuorikristalli koostuu kvartsimineraalista, ja sillä on heksagoninen kiderakenne. Ruusukvartsista poiketen vuorikristalli on täysin kirkas ja väritön.

Vuorikristallin uskotaan auttavan selvyyden ja yleiskatsauksen luomisessa samalla, kun tämä vaalea kivi voi auttaa vahvistamaan keskittymiskykyä.

Ametisti

Ametyst
© Shutterstock

Ametisti koostuu vuorikristallin ja ruusukvartsin tapaan kvartsimineraalista, ja sen kiderakenne on heksagoninen. Ametisti saa liilan värinsä säteilytetystä raudasta.

Tämän värikkään kiven sanotaan auttavan ajatusten myllerrykseen, unettomuuteen ja tunne-elämän haasteisiin.

Fluoriitti

Flourit
© Shutterstock

Kalsiumfluoridista koostuvan fluoriitin kiderakenne on kuutiollinen. Fluoriitille erikoista on se, että siinä voi olla useita eri värejä. Yleisimmät värit ovat liila, sininen, vihreä ja keltainen.

Laajan väriskaalansa lisäksi fluoriitti on suosittu myös puhdistavan ja uudistavan energiansa ansiosta.

Seleniitti

Selenit
© Shutterstock

Seleniitti on kalsiumsulfaattia, joka on kipsin kiteinen muunnos. Seleniitin kiderakenne on monokliininen.

Nimi on peräisin kreikasta ja tarkoittaa kuukiveä, koska ennen tämän kristallin uskottiin laajenevan ja kutistuvan kuunkierron mukaan.

Seleniitillä sanotaan olevan puhdistavia ja rauhoittavia ominaisuuksia, minkä vuoksi sitä käytetään muun muassa huoneiden puhdistamiseen negatiivisista energioista.

Sitriini

Citrin
© Shutterstock

Sitriini on harvinainen, väriltään kellertävä kvartsityyppi. Sitriini sekoitetaan usein epähuomiossa lämpökäsiteltyyn ametistiin.

Tässä keltaisessa kristallissa uskotaan olevan positiivista energiaa, ja sen sanotaan auttavan itseluottamuksen rakentamisessa ja henkisten haasteiden voittamisessa.

Selestiitti (selestiini)

Celestit
© Shutterstock

Selestiitti tai selestiini on sinertävä, samannimisestä mineraalista koostuva kristalli. Selestiitin kiderakenne on rombinen.

Sitä kutsutaan vahvaksi kristalliksi, jota on hyvä pitää kädessä, kun tavoittelee sisäistä rauhaa ja vahvempaa yhteyttä maailmankaikkeuteen.

MITEN KRISTALLEJA LOUHITAAN?

Kristalleja louhitaan maankuoresta kaivoksissa.

Kristalleista kvartsia louhitaan esimerkiksi avokaivoksissa, joissa kristallikerrostumien esiin saamiseen käytetään muun muassa puskutraktoreita.

Kvartsilouhoksissa käytetään harvoin räjähteitä, sillä ne vahingoittavat helposti kristalleja.

Mistä kristalleja voi löytää?

Kristalleja on kaikkialla maailmassa – myös Pohjois-Euroopassa.

Kaikissa kivissä ja kivilajeissa on kristalleja, mutta pitoisuudet ovat usein niin pieniä, ettemme huomaa niitä.

Kvartsin suurimpia tuottajia ovat Kiina, Venäjä ja Japani. Tämän suositun mineraalin merkittäviä esiintymiä on myös Brasiliassa, Isossa-Britanniassa, Etelä-Afrikassa ja monessa Euroopan maassa.

Ur med kvarts

Kvarts bruges i elektronik som ure, computere og mobiltelefoner.

© Shutterstock

Kristallien tuotannon varjopuoli

Vaikka kimaltelevat kristallit symboloivat monille rauhaa ja harmoniaa, nämä sanat eivät aina kuvaa parhaalla mahdollisella tavalla kristallien matkaa louhoksista kuluttajille.

Kristallien tuotantoa ei nimittäin voi kutsua lainkaan kestäväksi.

Yhden tutkimuksen mukaan ametistin ja sitriinin louhiminen Brasiliassa ja Tansaniassa uhkaa sekä luontoa että ihmisoikeuksia.

Kaivostoimintaan liittyy usein metsähakkuita ja räjäytyksiä, joilla voi olla kielteinen vaikutus ympäröivään luontoon.

Lisäksi kaivostoimintaan liittyy turvallisuusriskejä etenkin alueilla, joilla toiminta on laitonta ja jota ei siksi valvota.

Toinen ongelmallinen kristalli on ruusukvartsi. Sitä esiintyy kaikkialla, mutta tietyillä alueilla sen kaivostoiminnasta ollaan riippuvaisempia kuin toisilla.

Tämä koskee esimerkiksi Madagaskaria, joka on riippuvainen kristallien ja jalokivien viennistä. Kasvavan kaivostoiminnan ongelmana on, että suuri osa kaivostyöläisistä on lapsia.

KESTÄVÄÄ KRISTALLINMETSÄSTYSTÄ

Miten kristallien ostaja sitten voi olla tukematta huonoja työoloja, ympäristön pilaantumista ja lapsityövoiman käyttöä?

Harvat myyjät ovat omin silmin nähneet, millaiset olosuhteet ovat kaivoksessa, josta heidän kristallinsa on louhittu.

Siksi voi olla vaikea tietää, onko ostamasi kristallit tuotettu säällisissä oloissa.

Yksi vaihtoehto kristallimessuilla ja -kaupoissa käymiselle on järjestää oma kristallinmetsästys. Kuten jo edellä mainittiin, kristalleja löytyy myös Pohjois-Euroopasta.

Suomessa on muun muassa savukvartsia, ametistia ja ruusukvartsia.

Viisi aloitusvinkkiä kristallinmetsästykseen:

  • Selvitä, mistä kiviä voi löytää. Yksi tapa on liittyä johonkin kivikerhoon.
  • Ota mukaan vasara, taltta, suojalasit ja muita suojavarusteita.
  • Selvitä etukäteen, mitä kristallilajeja alueella on, jotta tunnistat ne helpommin.
  • Varmista, että saat ottaa löytämäsi kristallit mukaasi. Joskus vanhoista kaivoksista voi löytyä kristalleja, mutta kysy aina ensin, ennen kuin otat löydöksiä mukaasi.
  • Ole kärsivällinen ja muista nauttia luonnosta.