Koiran pään muoto voi kertoa sen älykkyydestä

Tutkimukset viittaavat siihen, että koiran pään muoto voi olla yhteydessä sen älykkyyteen ja ongelmanratkaisukykyyn.

Koiran pään muoto voi kertoa sen älykkyydestä

Tutkimus osoittaa, että koiran pään pituudella ja koirarodun älykkyydellä saattaa olla jokin yhteys.

© Shutterstock

Korkeaotsaiset ihmiset ovat viisaampia ja sivistyneempiä kuin ihmiset, joilla on matalampi otsa. Näin totesivat frenologit vuonna 1870.

Ajatus ihmisen persoonallisuuden ja kasvonpiirteiden yhteydestä on jo aikaa sitten unohdettu. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että koiran pään muoto liittyy sen älykkyyteen.

Eri koiraroduilla on tunnetusti eri tehtäviä ja siten myös erilainen ulkomuoto. Tähän mennessä koiran ulkomuodosta ei kuitenkaan ole voitu päätellä mitään sen älykkyydestä.

Nyt tuore unkarilaistutkimus valottaa koiran pään ja älykkyyden suhdetta.

Suppea tutkimus

Koiran pää voi olla pitkulainen, kuten vinttikoirilla, tai lyhyt, kuten bulldoggeilla. Kultaisennoutajan pää sijoittuu skaalan keskikohtaan.

Tutkimusaineistossa oli 15 englanninbulldoggia, 15 ranskanbulldoggia ja 13 mudia (unkarilaista paimenkoiraa).

Tutkijat teettivät koirilla erilaisia tehtäviä, jotka vaativat ongelmanratkaisukykyä. Tehtävien perusteella lyhytkalloiset bulldoggit selvisivät heikommin kuin pitkäkalloiset mudit.

Lyhytkalloiset bulldoggitkin ratkaisivat tehtävät, mutta hitaammin kuin mudit.

”Vaikka tulokset ovat yksiselitteiset, tutkimukseen liittyy monta epävarmuustekijää, sillä tutkimusaineisto on varsin suppea”, toteaa Stanley Coren Psychology Today -julkaisussa.

Laajempi vertailu

Tutkimuksen innoittamana Coren palasi kuitenkin kirjassaan Why Does My Dog Act That Way olleeseen kyselyyn, joka kattoi kaikkiaan 133 koirarotua.

Kun Coren jakoi koirarodut niiden pään muodon mukaan ja tarkasteli sen jälkeen koirien suorituksia, kävi ilmi, että pään muodolla on vaikutusta koirien älykkyyteen.

”Lyhytkalloiset koirat selvisivät huonommin kuin muut. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että frenologia olisi syntynyt uudelleen, mutta se on kiinnostavaa.”