Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Kasvit

Vaatiiko fotosynteesi jatkuvasti valoa?

Fotosynteesi eli yhteyttäminen on lehtivihreällisten eliöiden biokemiallinen prosessi, jossa niiden solut tuottavat hiilidioksidista ja vedestä auringon säteilyenergian avulla happea ja glukoosia ravinnokseen. Fotosynteesi jakautuu kahteen päävaiheeseen. Ensimmäistä niistä kutsutaan valoreaktioiksi. Niissä osa valoenergiasta sitoutuu runsasenergiaisiin ATP- ja NADPH-molekyyleihin. Osa taas käytetään veden hajottamiseen vedyksi ja hapeksi, joita yhteyttävä eliö tarvitsee pelkistysreaktioihin seuraavassa vaiheessa: pimeäreaktioissa. Pimeäreaktiot eli Calvinin kierto eivät vaadi valoa.

Fotosynteesi eli yhteyttäminen on lehtivihreällisten eliöiden biokemiallinen prosessi, jossa niiden solut tuottavat hiilidioksidista ja vedestä auringon säteilyenergian avulla happea ja glukoosia ravinnokseen. Fotosynteesi jakautuu kahteen päävaiheeseen. Ensimmäistä niistä kutsutaan valoreaktioiksi. Niissä osa valoenergiasta sitoutuu runsasenergiaisiin ATP- ja NADPH-molekyyleihin. Osa taas käytetään veden hajottamiseen vedyksi ja hapeksi, joita yhteyttävä eliö tarvitsee pelkistysreaktioihin seuraavassa vaiheessa: pimeäreaktioissa. Pimeäreaktiot eli Calvinin kierto eivät vaadi valoa. Pimeäreaktioissa valoenergiaa varastoineet aineet muuntuvat entsyymitoiminnan vaikutuksesta sokereiksi, joita eliö voi käyttää joko heti tai myöhemmin. Valo- ja pimeäreaktiot eivät ole erillisiä vaan liittyvät tiiviisti toisiinsa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota