Sai idean 3-vuotiaalta pojaltaan
Ajatus pölyttämisestä droneilla ei ole uusi.
Yksi dronen kehittäjistä, Eijiro Miyako, joka työskentelee kemistinä Japanin kehittyneen tieteen ja tekniikan instituutissa, rakensi jo vuonna 2017 dronen, jonka pohjaan oli kiinnitetty hevosen karvoja. Karvojen oli määrä kuljettaa siitepölyä kukasta kukkaan mehiläisen tavoin, mutta menetelmä oli kukille liian kovakourainen ja ne vaurioituivat.
Miyako sai saippuakuplaidean leikkiessään 3-vuotiaan poikansa kanssa puistossa. Saippuakuplat laskeutuivat kevyesti leijaillen pojan päähän ja hajosivat, jolloin Miyako tajusi, että ne sopisivat siitepölyn kuljettamiseen.
Miyako kollegoineen testasi useita nesteseoksia löytääkseen sellaisen, joka olisi mahdollisimman vähän haitallinen pölytysprosessille, jossa siitepölyhiukkaset alkavat itää emin luotilla ja kasvattaa siiteputken emin sikiäimeen.
Laboratoriokokeiden jälkeen tutkijat alkoivat testata menetelmää hedelmätarhassa, jossa he pölyttivät siitepölykuplilla kolme päärynäpuuta.
16 päivän kuluttua puihin alkoi ilmestyä hedelmien alkuja, jotka olivat aivan samanlaisia kuin käsin pölytetyissä puissa. Sen jälkeen tutkijat asensivat saippuakuplakoneen droneen, joka lensi päärynäpuiden yllä ennalta ohjelmoitua reittiä, ja korkeuden ja nopeuden säätämisen jälkeen Miyako onnistui pölyttämään 90 prosenttia hedelmäpuiden kukista.
Kokeessa selvisi myös, että saippuakuplamenetelmä vaatii melko vähän siitepölyä. Siinä, missä siveltimellä pölytettäessä siitepölyä vaaditaan kukkaa kohden 1 800 milligrammaa, saippuakuplia käytettäessä sitä kului vain 0,06 milligrammaa ilmeisesti siksi, että siitepölyä menee vähemmän hukkaan. Siitepölyn määrän väheneminen voi tuottaa viljelijälle säästöä.