Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

lähikuva lootus

Näin lootus hylkii vettä

Kuva esittää lootuksen lehden pintarakennetta. Lehdessä on pieniä kohoumia, joiden takia vesipisaroiden on vaikea pysyä lehdellä. Siksi ne valuvat pois.

Eye Of Science/SPL

Lootusten suvussa (Nelumbo) on kaksi eri mantereilla esiintyvää lajia: amerikanlootus ja intianlootus. Lootukset ovat vesikasveja, jotka kiinnittyvät pohjaan juurillaan. Kasvin näkyviä osia ovat kilpimäiset lehdet ja kookkaat, värilliset kukat.

Lootusten lehdet hylkivät tehokkaasti vettä. Ominaisuus auttaa kasvia torjumaan muun muassa sienten aiheuttamia tauteja.

Lehtien kyky hylkiä vettä perustuu pieniin kohoumiin, joita kutsutaan papilleiksi eli nystyiksi.

Muodollaan nystyt estävät jopa ilman kosteutta tiivistymästä lehtien pinnalle pisaroiksi.

pisaroita lootus lehti
© Shutterstock

Lisäksi jokaisessa nystyssä on tiehyt, josta erittyy vahaa. Vahapintaisena lehti hylkii vielä tehokkaammin vettä. Siksi puhutaan lootusvaikutuksesta.

Kuva lootuksen lehden nystyistä on otettu elektronimikroskoopilla. Sen toiminta perustuu näytteeseen lähetettävään elektronisuihkuun ja näytteen pinnasta heijastuviin tai irtoaviin elektroneihin.

Tutkimuskohteen kuva muodostuu näyttöön, ja se paljastaa pinnanmuodot hyvin tarkasti.

Elektronit eivät tuota värejä, joten kuva väritetään keinotekoisesti käsittelyvaiheessa.

Vaikka lootuksen lehti on kuvassa pinnaltaan vihreä, valittu sävy ei ole välttämättä täysin totuudenmukainen eli täsmälleen sama kuin luonnossa.

  • Lootusten sukuun kuuluvat lajit Nelumbo nucifera ja Nelumbo lutea, joiden suomenkieliset nimet ovat intianlootus ja amerikanlootus. Kumpikin laji viihtyy hitaasti virtaavassa vedessä esimerkiksi kohdassa, jossa joki yhtyy toiseen jokeen tai laskee järveen tai mereen.

  • Lootuksen lehdet hylkivät tehokkaasti vettä. On esitetty, että ominaisuus on evoluution tuottama kilpailuvaltti, sillä lehtien ilmaraoiksi kutsutut reiät voivat vaihtaa helpommin kaasuja – happea ja hiilidioksidia – pysyessään kuivina.

  • Lehtien vettä hylkiviä ominaisuuksia on yritetty jäljitellä laboratoriossa. Tavoitteena on ollut keksiä keinoja tehdä esimerkiksi aurinkopaneeleista itsestään puhdistuvia. Koska vesi ei pysy lehdillä, lika huuhtoutuu pinnalta, olipa se sitten pölyä tai saasteita.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota