Shutterstock
Venus i rummet

Miten pitkä vuorokausi on Venuksessa?

Venuksen pyörähdys oman akselinsa ympäri kestää kauemmin kuin sen kierros Auringon ympäri. Onko siis Venuksessa vuorokausi pidempi kuin vuosi?

Kyllä Venuksessakin vuosi on pidempi kuin vuorokausi. Venuksen vuorokausi eli kierros itsenä ympäri kestää 2 802 Maan tuntia eli 116,75 Maan vuorokautta. Venuksen vuosi eli kierros Auringon ympäri kestää 225 Maan vuorokautta.

Käsitys, että Venuksessa vuorokausi on pidempi kuin vuosi, voi johtua siitä, että vuorokausi voidaan määritellä kahdella tavalla. On olemassa tähtivuorokausi ja aurinkovuorokausi.

Tähtivuorokausi perustuu tähtitaivaan kappaleiden liikkeeseen planeetan pinnalta katsottuna, kun planeetta kiertää oman akselinsa ympäri. Tähtivuorokauden kuluttua tähtitaivas on taas samassa asennossa havaitsijan suhteen.

Aurinkovuorokausi on aika, joka kuluu siitä, kun havaitsija näkee Auringon korkeimmillaan planeetan taivaalla, siihen, kun se seuraavana päivänä on samassa pisteessä. Normaalisti vuorokaudella tarkoitetaan juuri aurinkovuorokautta.

© Shutterstock

Jupiterin vuorokausi on lyhyin

Maassa tähtivuorokausi kestää 23 tuntia, 56 minuuttia ja 4,1 sekuntia. Aurinkovuorokausi on tarkalleen 24 tuntia. Venuksessa tähtivuorokausi on 243,03 Maan vuorokautta - eli pidempi kuin Venuksen vuosi – mutta aurinkovuorokausi vain 116,75 Maan vuorokautta.

Aurinko- ja tähtivuorokauden ero johtuu siitä, että Aurinkoa kiertäessään planeetta pyörii myös oman akselinsa ympäri. Aurinkovuorokauden pituus on näiden kahden liikkeen summa.

Maan tähtivuorokausi on lyhyempi kuin aurinkovuorokausi, koska Maan pyörii oman akselinsa ympäri samaan suuntaan kuin Auringon ympäri. Venus sen sijaan pyörii oman akselinsa ympäri vastakkaiseen suuntaan kuin kiertäessään Aurinkoa. Siksi Venuksen tähtivuorokausi on pidempi kuin aurinkovuorokausi.