Shutterstock

Miksi mansikat ovat punaisia?

Kesän kuluessa vihertävä raakile muuttuu heleän punaiseksi mansikaksi. Mistä mansikan punainen väri johtuu?

Kypsän mansikan punaisuuden taustalla ovat antosyaaneiksi kutsutut väriaineet. Antosyaanit ovat kasvien solunesteessä esiintyviä väriaineita, kuten karoteeni, joka värjää porkkanat oransseiksi, ja klorofylli, josta johtuu lehtien vihreä väri.

Kun mansikat ovat vielä täysin raakoja, solujen klorofylli eli lehtivihreä saa ne vihertämään. Kypsymisen aikana mansikoissa tapahtuu monenlaisia muutoksia, jotka ilmenevät paitsi koon kasvamisena myös värin vaihtumisena.

Sokeri antaa maun ja värin

Entsyymit alkavat hajottaa klorofylliä ja muuttaa tärkkelystä sokeriksi. Sokerilla on kaksi tärkeää tehtävää. Ensinnäkin se tekee mansikoista makeita, ja siksi eläimet syövät niitä mielellään. Tästä on hyötyä kasville, koska sen siemenet leviävät ulosteiden mukana.

Toiseksi sokeri osallistuu kemiallisiin reaktioihin, joiden tuloksena värittömistä antosyanidiineista syntyy värillisiä antosyaaneja.

Niiden ansiosta mansikka alkaa saada punertavan värinsä.

Mansikka ei ole marja vaan pohjushedelmä.

Mansikka ei oikeastaan ole marja vaan pohjushedelmä, sillä sen turpea osa on kukkapohjusta. Kuten oikeatkin marjat ja hedelmät mansikkakin kypsyy etyleenin vaikutuksesta.

Monet hedelmät kuten omenat ja banaanit kypsyvät etyleenin ansiosta myös sen jälkeen, kun ne poimittu. Hedelmävadilla olevat hedelmät voivat myös vapauttaa etyleeniä ja saada naapurihedelmänkin kypsymään.

Etyleeniä käytetäänkin hedelmien kypsyttämiseen.