Flowers and fruit

Miksi kukat kuihtuvat hedelmien vieressä?

Hedelmät ja kasvit tuottavat etyleeniä, joka nopeuttaa hedelmien kypsymistä ja saa kukat lakastumaan.

maanantai 29. marraskuuta 2010

Eläinten tavoin myös kasvien kasvua ja kehitystä ohjaavat hormonit. Tällainen hormoni on etyleeni, joka nopeuttaa hedelmien kypsymistä. Se on väritön makeanhajuinen kaasu, jonka eritys jatkuu, vaikka kasvi on irti maasta. Mitä enemmän etyleeniä on, sitä nopeammin hedelmä kypsyy tai kukka kuihtuu.

Toiset kasvit tuottavat enemmän etyleeniä kuin toiset, ja toiset ovat muita herkempiä sen vaikutukselle. Osa hedelmistä, kuten persikka, päärynä, omena ja tomaatti, tuottavat runsaasti etyleeniä. Varsinkin vihreät kasvit ja kukat taas ovat erittäin arkoja etyleenin haittavaikutuksille. Vauriot näkyvät muun muassa vihreiden osien kellastumisena, maun muutoksina ja hedelmän pehmenemisenä.

Etyleenin eritys kasvaa, kun kasvi vaurioituu. Siksi esimerkiksi pensaasta katkaistu ruusu kuihtuu pensaassa olevaa kukkaa nopeammin. Samoin kolhiintunut tai homeinen hedelmä kiihdyttää etyleenin tuotantoa ja samalla omaa kypsymistään. Jos lähistöllä on herkkiä kasviksia tai kukkia, nekin saavat osansa etyleenistä ja nahistuvat.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: