Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Birch
Luonto - Kasvit

Miksi koivut ovat valkoisia?

Useimmat puulajit ovat kuoreltaan tummia. Miksi koivun tuohi on valkoista?

Vaaleasta kuoresta on etua puille, jotka kasvavat pohjoisilla leveysasteilla. Mitä valkoisempi puun pintakerros on, sitä enemmän se heijastaa takaisin runkoon osuvia auringonsäteitä. Koivulle tällä ominaisuudella on se käytännön merkitys, että tuohensa ansiosta se pystyy helpommin pitämään rungon lämpötilan tasaisen matalana pitkälle kevääseen.

Äkkiseltään voi tuntua oudolta, että pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta lauhkeaan vyöhykkeeseen kuuluvassa Suomessa kasvava puu hyötyy viileydestä. Koivulle sopii kuitenkin paremmin se, että yö- ja päivälämpötilan ero sen rungossa pysyy mahdollisimman pienenä. Tämä vähentää tuholaisille ja kasvitaudeille altistavien pakkasvaurioiden riskiä.

Vaalea pinta voi siis parantaa puun selviytymismahdollisuuksia pitkällä aikavälillä tietyissä ilmasto-olosuhteissa. Pohjoisen pallonpuoliskon lauhkean vyöhykkeen lehtipuihin ja pensaisiin kuuluvien yli sadan koivulajin usein harmaa- tai mustaviiruinen tuohi on siten arvatenkin evoluution tuottama kilpailuvaltti.

Tuohen väriä ei osata täysin selittää. On arveltu esimerkiksi, että ulkopinnan kuolleet solut heijastavat valoa niin, että ihmissilmä aistii sen valkoiseksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota