Kukka raivasi tietä ihmiselle

Vaatimaton kukkakasvi jätti elämän kehitykseen maapallolla suuremman jäljen kuin dinosaurukset tuhonnut asteroidi. Nyt tutkijat ovat onnistuneet luomaan uudelleen tämän pienen kasvin, jota voit kiittää myös omasta olemassaolostasi.

Kukka

Maailman ensimmäinen kukka oli menestyjä.

© Hervé Sauquet/Jürg Schönenberger/Universität Wien

Maailman ensimmäinen kukkakasvi suuntasi hennot lehtensä kohti Aurinkoa 140 miljoonaa vuotta sitten. Vain 40 miljoonaa vuotta myöhemmin sen jälkeläiset muodostivat jo 80 prosenttia Maan kasvistosta.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on piirtänyt tähän asti tarkimman kuvan pienestä kasvista, joka aikoinaan mullisti planeettamme ekosysteemit.

Sukusolut samassa paikassa

Tutkijat analysoivat 792 nykyistä kukkakasvia, joiden joukossa oli niin ruusuja ja heiniä kuin lehtipuitakin.

Muun muassa dna:n avulla tutkijat saattoivat laskea, milloin kasvin eri piirteet olivat muodostuneet ja mitä piirteitä maailman ensimmäisellä kasvilla aikoinaan oli.

Tutkimuksessa saatiin selville, että ensimmäisen kukkakasvin munasolut ja siitepöly olivat samassa paikassa ja että kasvin lisääntymiselimet olivat muutenkin erilaiset kuin nykykasvien.

Vihreä maailma sai väriä

Värikkäät kukkakasvit raivasivat itselleen elintilaa alkeellisimpien kasvien, kuten havupuiden, käpypalmujen ja saniaisten, kustannuksella.

Kukkivat kasvit muuttivat myös eläinmaailmaa. Hyönteiset, kuten mehiläiset ja perhoset, viihtyivät kukkakasveissa. Samaan aikaan myös linnut ja matelijat menestyivät hyvin.

Kukka raivasi tietä ihmiselle

Ennen kukkakasvien aikakautta ihmisen esivanhemmat kilpailivat muiden nisäkäsryhmien kanssa.

Kun kukat valloittivat maailman ja mullistivat ekosysteemit, useimmat nisäkäslajit kärsivät. Meidän esivanhempamme olivat kuitenkin taidoiltaan niin monipuolisia, että ne selvisivät kriisistä.

Loppujen lopuksi juuri kukkakasvit auttoivat kaikkia nykyisin eläviä eläimiä menestymään.

Saavutusta ei kyennyt tuhoamaan edes valtava asteroidi, joka tappoi dinosaurukset.

Luonnossa on paljon myrkyllisiä kasveja. Jotkin niistä ovat hengenvaarallisia. Lue lisää myrkyllisistä kasveista.