Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kasvikunnan janoisimmat

Suurien puiden sanotaan imevän maasta satoja litroja vettä päivittäin. Pitääkö tämä paikkansa? Mikä puu tarvitsee eniten vettä?

Shutterstock

Suomen leveysasteilla suuri koivu saattaa helteisenä kesäpäivänä imeä 500 litraa vettä maasta. Sen vedentarve on kuitenkin vielä pientä verrattuna kasvimaailman todellisiin juoppoihin. Maailman janoisin puu on valtava Euperua purpurea, joka kasvaa Etelä-Amerikan sademetsissä. Sen päivittäinen vedentarve on 1180 litraa, ja se pystyy imemään tunnissa jopa yli 200 litraa vettä metsänpohjasta, kun aurinko paistaa ja yhteyttämisprosessit ovat hyvin vilkkaita. Niukasti kakkossijalle jää toinen jättiläinen, Australiassa kasvava Eucalyptus regnans. Täysikasvuinen puu voi imeä 1000 litraa vettä päivässä.

Suuresta vedenkulutuksesta huolimatta korkeiden puiden latvat ovat kuivia. Osittain ne kuivuvat tuulesta ja auringosta, osittain taas siksi, että vesi ei nouse helposti jopa 100 metrin korkuisiin latvoihin asti. Puut käyttävät vettä lähinnä kuljettaakseen lehtiinsä kivennäisaineita. Hyvin niukkaan vedensaantiin tyytyviä lajeja edustaa Etelä-Ruotsissa ja Keski-Euroopassa kasvava talvitammi. Se saattaa kuivina aikoina tulla toimeen vain kymmenellä litralla päivässä.

Viihdyttävää ja opettavaista lukemista koko perheelle

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota