Shutterstock

Kasvikunnan janoisimmat

Suurien puiden sanotaan imevän maasta satoja litroja vettä päivittäin. Pitääkö tämä paikkansa? Mikä puu tarvitsee eniten vettä?

Suomen leveysasteilla suuri koivu saattaa helteisenä kesäpäivänä imeä 500 litraa vettä maasta. Sen vedentarve on kuitenkin vielä pientä verrattuna kasvimaailman todellisiin juoppoihin. Maailman janoisin puu on valtava Euperua purpurea, joka kasvaa Etelä-Amerikan sademetsissä. Sen päivittäinen vedentarve on 1180 litraa, ja se pystyy imemään tunnissa jopa yli 200 litraa vettä metsänpohjasta, kun aurinko paistaa ja yhteyttämisprosessit ovat hyvin vilkkaita. Niukasti kakkossijalle jää toinen jättiläinen, Australiassa kasvava Eucalyptus regnans. Täysikasvuinen puu voi imeä 1000 litraa vettä päivässä.

Suuresta vedenkulutuksesta huolimatta korkeiden puiden latvat ovat kuivia. Osittain ne kuivuvat tuulesta ja auringosta, osittain taas siksi, että vesi ei nouse helposti jopa 100 metrin korkuisiin latvoihin asti. Puut käyttävät vettä lähinnä kuljettaakseen lehtiinsä kivennäisaineita. Hyvin niukkaan vedensaantiin tyytyviä lajeja edustaa Etelä-Ruotsissa ja Keski-Euroopassa kasvava talvitammi. Se saattaa kuivina aikoina tulla toimeen vain kymmenellä litralla päivässä.

Viihdyttävää ja opettavaista lukemista koko perheelle

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.