Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Kasvit

Kasveja ja eläimiä muistuttavat sienet

Miksi toiset pitävät sieniä kasveina, toiset taas eläiminä?

Sienet muodostavat eliökunnassa oman ryhmänsä, jota kutsutaan sienikunnaksi. Ryhmä jaetaan kolmeen pääluokkaan: limakkosieniin, leväsieniin ja solurihmasieniin. Joskus sekaannusta aiheuttaa se, että on olemassa sienieläimiksi nimetty eläinkunnan pääjakso. Sienet eivät kuitenkaan ole eläimiä eivätkä kasveja, vaikka niillä on yhteisiä ominaisuuksia molempien kanssa. Sienet ovat aitotumaisia, toisenvaraisia ja lehtivihreättömiä eliöitä, jotka hajottavat orgaanista ainesta tai elävät loisina. Ne ovat yksi- tai monisoluisia. Monisoluiset sienet ovat perusrakenteeltaan rihmamaisia. Monille sieniryhmille, kuten heltta- ja kotelosienille, ovat ominaisia sienirihmoista muodostuvat itiöemät. Ne ovat erimuotoisia ja -kokoisia rakenteita, joissa syntyvät lisääntymisen mahdollistavat itiöt. Sienet voivat lisääntyä myös suvuttomien, rihmoista kuroutuvien niin sanottujen konidioiden eli kuromaitiöiden välityksellä. Käytännössä itiöemä on sama asia kuin poimittava sieni. Käsitys, että sienet ovat kasveja, on peräisin ajalta, jolloin sienet luokiteltiin itiökasveihin. Itiökasvien lisääntymisessä ja kehityskierrossa itiöillä on jokseenkin yhtä keskeinen merkitys kuin sienillä. Itiökasviryhmiä ovat levät, sammalet ja sanikkaiset. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että amebamaiset limakkosienet tulisi luokitella eläinkuntaan, koska niillä on liikkuva kehitysvaihe, plasmodio. Tämä yhtenäinen laaja limakko kehittyy yhdeksi tai useaksi itiöemäksi, joka tuottaa itiöitä. Tällainen sieni on mm. lahopuulla kasvava paranvoi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota