Shutterstock

10 maailman korkeinta puuta

Mammuttipetäjä, sitkankuusi ja punapuu kasvavat kaikki yli 80 metriä korkeiksi. Mikä puu sitten on maailman suurin? Katso tästä 10 korkeimman puun luettelo.

Todella korkeiden puiden pituutta on vaikea mitata. Tilannetta vaikeuttaa se, että monet vanhojen mittausten tuloksista ovat liioiteltuja. Uusien lasermittaustekniikoiden ansiosta useimmat tutkijat ovat nyt yksimielisiä siitä, mitkä ovat maailman 10 korkeinta puuta.

10. Meranti (Shorea superba)

Meranti sammakkoperspektiivistä

Merantin tieteellinen nimi on Shorea superba, jossa superba tarkoittaa mahtavaa. Se viittaa puun muhkeaan kokoon.

© Shutterstock

Korkein tiedossa oleva Shorea superba -lajin meranti kasvaa Tawau Hillsin kansallispuistossa Borneon saaressa Indonesiassa.

Se mitattiin viimeksi vuonna 2006, ja silloin sen korkeus oli 84,4 metriä.

9. Tummanpunainen meranti (Shorea argentifolia)

Tummanpunainen meranti sammakkoperspektiivistä

Tummanpunainen meranti kuuluu Borneon puustoon. Laji on uhanalainen Borneon sademetsien hakkuiden vuoksi.

© Shutterstock

Tummanpunainen meranti on saanut nimensä punaisesta kuorestaan. Korkein tummanpunainen meranti kasvaa Tawau Hillsin kansallispuistossa Borneon saaressa Indonesiassa.

Se mitattiin viimeksi vuonna 2003, ja silloin sen korkeus oli 84,9 metriä.

8. Tualang (Koompassia excelsa)

Tualang-puita kasvaa useissa Aasian maissa

Vaalea kuori erottaa tualangin muista puista.

Tualangeja kasvaa Etelä-Thaimaassa, Sumatrassa, Borneossa ja Malesiassa, mutta korkein tualang on Malesiassa. Sen mittasi viimeksi Malesian metsäkomissio vuonna 2005.

Tuolloin sen korkeus oli 85,8 metriä. Tualangin erottaa muista puista sen vaalea kuori.

7. Rinne-eukalyptus (Eukalyptus delegatensis)

Rinne-eukalyptus sammakkoperspektiivistä

Australiassa kasvavaa rinne-eukalyptusta kutsutaan myös alppituhkaksi (alpine ash) ja valkolatvaksi (white-top).

© Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Korkein rinne-eukalyptus kasvaa Tasmanian saaressa Australiassa. Kun se viimeksi mitattiin vuonna 2008, sillä oli korkeutta 87,9 metriä.

Rinne-eukalyptuksien ensimmäiset lehdet muuttuvat punaisista himmeän vihreiksi ja muodoltaan suikeiksi. Täysikasvuisen puun lehdet ovat harmaanvihreitä, suuria ja teräväkärkisiä.

6. Keltainen meranti (Shorea faguetiana)

Maailman korkeimmat trooppiset puut

Tämä puu on korkein trooppinen puu. Se on lähes yhtä koketa kuin Lontoon Big Ben.

© Annette Teng, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Korkein tiedossa oleva Shorea faguetiana kasvaa Indonesiaan kuuluvassa Borneossa Tawau Hillsin kansallispuistossa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2006, ja silloin sen korkeus oli 88,3 metriä.
Korkein keltainen meranti kasvaa Malesiassa Maliau Basin -luonnonsuojelualueella, joka tunnetaan myös nimellä Sabah’s Lost World.

Keltaisen merantin löysivät professori David Coomes ja hänen kollegansa Cambridgen yliopistosta vuonna 2016. Tuolloin he mittasivat sen korkeudeksi 89,5 metriä. Se on siis lähes yhtä korkea kuin Lontoon Big Ben.

LUE MYÖS: Maailman korkein rakennus

5. Mammuttipetäjä (Sequoiadendron giganteum)

Mammuttipetäjät kuuluvat maailman korkeimpiin puihin.

Mammuttipetäjät voivat elää yli 3 000 vuotta.

Mammuttipetäjällä on ainavihannat, suomumaiset lehdet, ja puun latvuksesta tulee kartiomainen, ellei se kasva aivan muiden puiden vieressä. Mammuttipetäjiä sanotaan usein maailman suurimmiksi puiksi niiden korkeuden, läpimitan ja tilavuuden vuoksi.

Korkein mammuttipetäjä kasvaa King’s Canyonin kansallispuistossa Kaliforniassa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2007, ja silloin sen korkeus oli 94,9 metriä.

4. Sitkankuusi (Pseudotsuga sitchensis)

Sitkankuusi kansallispuistossa

Sitkankuusi on kartiomainen vihreä havupuu. Puu on lähtöisin Pohjois-Amerikan länsirannikolta, ja se on saanut nimensä Alaskassa sijaitsevan Sitkan kaupungin mukaan.

© Graaf van Vlaanderen, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Sitkankuusi on kartiomainen vihreä havupuu, jossa on litteät ja terävät neulaset. Puu on lähtöisin Pohjois-Amerikan länsirannikolta, ja se on saanut nimensä Alaskassa sijaitsevan Sitkan kaupungin mukaan.

Korkein tiedossa oleva sitkankuusi kasvaa Kaliforniassa Prairie Creek Redwoodin kansallispuistossa. Se mitattiin viimeksi vuonna 2007, ja silloin sen korkeus oli 96,7 metriä.

3. Douglaskuusi (Pseudotsuga menziesii)

Douglaskuusimetsä

Douglaskuusi on havupuu, jossa on pitkät ja terävät neulaset. Douglaskuusi kasvaa Pohjois-Amerikassa.

© Dave Powell, USDA Forest Service, CC BY 3.0 US <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/deed.en>, via Wikimedia Commons

Douglaskuusi on havupuu, jossa on pitkät ja terävät neulaset. Douglaskuusi on peräisin Pohjois-Amerikasta, ja korkein tunnettu yksilö kasvaa Brummit Creekissä Oregonissa Yhdysvalloissa.

Suurta douglaskuusta ei ole mitattu vuoden 1998 jälkeen, mutta tuolloin sen korkeus oli 99,4 metriä. On hyvin mahdollista, että se on sittemmin kasvanut ja että se siten kuuluisi listalla 2. sijalle.

2. Kuningaseukalyptus (Eucalyptus regnans)

Kuningaseukalyptusmetsä Australiassa

Kuningaseukalyptus on maailman korkein kukkiva kasvi.

© Patche99z, Public domain, via Wikimedia Commons

Kuningaseukalyptuksella on harmaanvihreät lehdet. Ne kehittyvät muodoltaan hieman sydäntä muistuttavista ensi lehdistä soikeiksi ja kaareviksi täysikasvuisen puun lehdiksi. Useimmat eukalyptuslajit kasvavat Australiassa ja Tasmaniassa, mutta joitakin lajeja on myös Papua-Uudessa-Guineassa.

Korkeinta tunnettua kuningaseukalyptusta kutsutaan nimellä Centurion. Se kasvaa Hobartin kaupungin eteläpuolella Tasmanian saaressa Australiassa. Kun se viimeksi mitattiin vuonna 2008, se oli 99,6 metriä korkea.

1. Punapuu (Seqouia sempervirens)

Kalifornian punapuita

Punapuita kasvaa etenkin Kaliforniassa. Juuri siellä on myös maailman suurin punapuu – ja ylipäätään maailman korkein puu.

Punapuu on valtava havupuu, jossa on leveät, vihreät neulaset ja sille nimen antanut punertava kuori. Muusta puustosta helposti erottuvia punapuita kasvaa eri paikoissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Korkein tunnettu punapuu kasvaa Kaliforniassa Redwoodin kansallispuistossa. Sitä kutsutaan nimellä Hyperion.

Viimeisimmässä mittauksessa vuonna 2007 Hyperionin korkeudeksi saatiin 115,56 metriä. Siten tämä jättiläinen on maailman korkein puu – ainakin toistaiseksi.