Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kangastus

Kangastus on valoilmiö

Kaikki tietävät tarinat aavikolla janoon nääntyvistä, jotka luulevat löytäneensä vettä mutta näkevätkin vain kangastuksen. Voivatko kuvat oikeasti heijastua ilmaan?

Shutterstock

Mikä kangastus on?

Kaikki tietävät tarinat aavikolla janoon nääntyvistä, jotka luulevat löytäneensä vettä mutta näkevätkin vain kangastuksen. Voivatko kuvat oikeasti heijastua ilmaan?

Kangastuksiin liittyy paljon tarinoita. Yksi niistä kertoo kelttiläisten tarujen Arthur-kuninkaan sisaresta Morganasta, jonka väitettiin houkutelleen merimiehiä karille heijastuksilla.

Morganan kerrotaan rakentaneen upeita linnoja ilmasta. Monissa kielissä kaikkia kangastuksia nimitetään fatamorganaksi Morganan mukaan.

Kangastus ja aavikko

Tavallinen esimerkki kangastuksesta on rutikuivalle aavikolle ilmestyvä järvi. Tällaiselle näköharhalle on luonnollinen selitys.

Kangastus syntyy, kun valo kangastuu eli kuvastuu ilmakerroksesta, jonka lämpötila on selvästi korkeampi tai matalampi kuin viereinen ilmakerros. Aavikolla hiekan yllä oleva ilmakerros saattaa olla paljon kuumempi kuin ylempänä olevat kerrokset.

Kangastus aavikolla

Kangastus aavikolla.

© Shutterstock

Tällöin valonsäteet taittuvat ilmakerrosten rajalla. Taittuminen johtuu siitä, että erilämpöisten ilmamassojen tiheys on erilainen ja valo kulkee niissä eri tavoin.

Valonsäteet muuttavat nopeutta ja kurssia ilmamassojen rajalla, ja silmä rekisteröi niiden tulevan eri suunnasta kuin ne oikeasti tulevat.

Järven kangastus on vain pala sinistä taivasta, joka valon taittumisen vuoksi näkyy aavikon yllä juuri horisontin yläpuolella.

Napaseudun kangastukset

Kangastuksia syntyy muuallakin kuin vain aavikolla.

Oisin kuin oletetaan, kangastuksia esiintyy myös napaseuduilla ja meren yllä. Napaseudulla ja meren yllä alimpana on kylmä ilmakerros ja ylempänä ilma on lämpimämpää. Tällöinkin kerrostuneisuuden seurauksena voi syntyä kangastus.

Kangastus napaseudulla

Kangastus napaseudulla.

© Shutterstock

Kun viileä ilmakerros on alimpana, heijastus leijuu ilmassa horisontin yllä. Siksi merenpinnan yllä voi näkyä leijuvan toinen merenpinta.

Lue myös:

Ilmastonmuutos

Uusi ilmastointi: Seinät imevät lämpöä elimistöstäsi

3 minuuttia
Kasvit

Viherhiukkasia on punaisissakin lehdissä

0 minuuttia
Kasvit

Kuinka pitkät juuret kasvi voi kasvattaa?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota