Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jääkauden kylmyys katosi vain 10 vuodessa

11 700 vuotta sitten maapallon jää alkoi sulaa. Maan Aurinkoa kiertävä rata muuttui, ja ilmasto mullistui vain 10 vuodessa. Jääkausi oli vihdoin ohi.

Photo by Miguel Mansilla on Unsplash

Jääkaudet alkavat ja päättyvät Maan kiertoradassa esiintyvien pienien vaihteluiden seurauksena. Muutokset vaikuttavat siihen, paljonko auringonvaloa eri maanosat ottavat vastaan.

Jääkauden vaihtuminen lämpimäksi kaudeksi, interglasiaaliksi, näyttää sattuvan niiksi jaksoiksi, jolloin keskeinen vyöhyke pohjoisen napapiirin tuntumassa saa maksimaalisesti Auringon energiaa kevään ja syksyn välillä.

Pitkällä aikavälillä kylmät ja lämpimät kaudet vuorottelevat niin, että jääkaudet kestävät reilut 100 000 vuotta ja interglasiaalit 10 000–35 000 vuotta. Nykyään ollaan interglasiaalivaiheessa.

Auringon säteily lämmitti Pohjolaa

1 / 3
123

Kun jääkausi saavutti huippunsa, koko Pohjola oli Tanskan lounaisosaa lukuun ottamatta kolme kilometriä paksun jäätikön peitossa. Sen alle jäivät myös Barentsinmeri koillisessa ja Britteinsaaret lännessä melkein kokonaan. Aurinko vei kuitenkin lopulta voiton.

© Mikkel Juul Jensen

Viime jääkauteen liittyvät ilmastonmuutokset olivat rajuimpia siellä, mistä jääpeite hävisi. Juuri ennen jääkauden loppua 11 700 vuotta sitten ilmasto viileni huomattavasti, ja jakso, josta käytetään nimitystä nuorempi dryas, merkitsi jääkauden palaamista monille seuduille.

Dryaskausi päättyi äkilliseen lämpenemiseen, ja Pohjolassa arktinen ilmasto lauhtui vuosikymmenessä suunnilleen nykyisenlaiseksi. Todennäköisesti ihmiset ja eläimet seurasivat vetäytyvää jäätikköä. Löydöt paljastavat, että esimerkiksi Tanskan alueella metsästettiin peuroja jo 14 200 vuotta sitten.

Jostedalin jäätikkö (Jostedalsbreen) on Euroopan mantereen suurin jäätikkö. Se sijaitsee Norjassa ja levittyy yli 487 neliökilometrin alueelle. Kuvassa näkyy osa jäätikön Nigardsbreen-nimellä tunnetusta haarasta.

Shutterstock

Eläimet ja ihmiset vaelsivat mantereelta toiselle

Jääkausi ja sen päättyminen vaikuttivat koko maapalloon. Kun jäätiköityminen oli saavuttanut huippunsa noin 26 500 vuotta sitten, jäähän oli sitoutunut niin paljon vettä, että merenpinta oli 130 metriä nykyistä alempana.

Siksi Aasian ja Pohjois-Amerikan, Australian ja Uuden-Guinean sekä Britteinsaarten ja Manner-Euroopan välillä oli maayhteys, joka mahdollisti ihmisten ja eläinten leviämisen.

Lisäksi lämpeneminen vakiinnutti ilmastoa, mikä edisti paikallaan pysyvän väestön, karjanhoidon ja maanviljelyn kehittymistä.

Lue myös:

banaanikärpäset
Luonto

Kysy meiltä: Mistä banaanikärpäset tulevat?

5 minuuttia
Sådan undgår du hedeslag
Sää

5 vinkkiä välttää lämpöhalvaus

4 minuuttia
Luonto

Lisko on pedon perikuva

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota