Murtolujuus on klassinen mitta sille, kuinka kestävää aine on. Nyrkkisäännön mukaan jää vahvistuu, kun sen lämpötila laskee.
Käytännössä murtolujuus testataan vetämällä kappaletta kummastakin päästä, kunnes se hajoaa kappaleiksi.
Yhdysvalloissa Wyomingin yliopistossa vuonna 2012 tehty koe osoitti, että lämpötilaltaan lähellä jähmettymispistettä olevan jään murtolujuus on 0,5 megapascalia ja –150-asteisen jään 1,5 megapascalia.
Megapascalin paine tarkoittaa, että neliömetrin alalle kohdistuu miljoonan newtonin voima.
Lämpötila vaikuttaa sidoksiin
Kylmeneminen vaikuttaa jään lujuuteen, sillä sekä jään kiderakenteeseen kuuluvien vesimolekyylien väliset että jääkiteiden väliset sidokset vahvistuvat.
Murtolujuus ei ole kuitenkaan ainoa aineen kestävyyttä ilmentävä ominaisuus. Sitä voidaan arvioida muun muassa kyvyllä kestää venytyksen lisäksi puristusta ja vääntöä. Jää kestää selvästi paremmin puristusta kuin vetämistä.