Sky UK Ltd/Tomorrow Studios
Mand med pistol i sneen

Tiede saa kylmää kyytiä jäätävissä sarjoissa

Ihmisiä syövät jääkarhut, sulatetut muinaisampiaiset ja syväjäädytetty maapallo esittävät tärkeitä rooleja kolmessa televisiosarjassa, jotka tulvivat lunta ja jäätä. Mutta kestävätkö hullut ideat kylmäpäisen tarkastelun?

Fortitude

Striimattavissa HBO Maxista.

Mies pistooli lumi

Fortitudessa idyllin murtavat jääkarhut ja ihmiset, jotka ovat saaneet tartunnan muinaisilta ampiaisentoukilta.

© Sky UK Ltd/Tomorrow Studios

Toukat ajavat ihmiset perikatoon

Kun muumioitunut mammutti ilmestyy esiin sulavasta ikiroudasta Norjalle kuuluvilla Huippuvuorilla, jäästä vapautuvat myös muinaiset loiset, ampiaisentoukat.

Näin käynnistyy väkivaltaisten tapahtumien ketjureaktio, joka uhkaa kuvitteellisen Fortituden kaupungin asukkaita. Sarja on nimetty kaupungin mukaan.

Toukat kantavat mukanaan virusta, joka muuttaa tartunnan saaneet saaren asukkaat murhanhimoisiksi mielipuoliksi.

Kun brittiläinen tutkija Vincent Rattrey saapuu Fortitudeen perehtyäkseen jääkarhujen kannibalismiin, hänelle selviää nopeasti, etteivät jääkarhut hyökkää vain toistensa kimppuun vaan raatelevat myös kaupungissa asuvia ihmisiä.

Sarjan epätoivoiset, nälkäiset jääkarhut, jotka alkavat syödä toisiaan ja hyökkäävät ihmisten kimppuun, ovat itse asiassa kuin suoraan todellisuudesta.

VIDEO: Katso Fortitude-sarjan traileri

Fortituden kaupungissa näyttää vallitsevan idyllinen tunnelma, mutta ampiaisentoukkien aiheuttaessa joukon väkivaltaisia tapauksia, käy vähitellen ilmi, että asukkailla on synkkiä salaisuuksia.

Sitä mukaa, kun maapallon lämpeneminen tuhoaa jääkarhujen elinalueita ja ravintoa, jääkarhut hyökkäävät yhä useammin toistensa kimppuun ja syövät lajitovereitaan.

Ilmastonmuutos ajaa jääkarhut myös hakemaan ruokaa entistä lähempänä ihmisten asuttamia alueita, minkä tuloksena jääkarhut hyökkäävät yhä useammin ihmisten kimppuun.

Fortituden muinaiset ampiaisentoukat eivät nekään ole täysin tuulesta temmattuja. On olemassa lukuisia esimerkkejä toukista, jotka on saatu herätettyä henkiin sen jälkeen, kun ne on sulatettu ikiroudasta. Ne ovat voineet olla horroksessa yli 40 000 vuotta.

Luonnossa myös kuhisee ampiaisentoukkia, jotka voivat muuttaa uhrinsa tahdottomiksi zombeiksi, jos nämä saavat tartunnan.

Toxoplasma gondii -itiöeläin on pahamaineinen, sillä se voi vaikuttaa ihmisenkin käyttäytymiseen. Toksoplasman epäillään aiheuttavan ihmisellä jopa mielenterveysongelmia.

Näin ollen ajatus muinaisista loisampiaisista, jotka voivat ajaa ihmiset järjiltään, ei ole täysin mahdoton.

accetabel - streamingtjenestens barometer
©

Tieteellisyys: hyväksyttävä

Fortituden kannibalistiset jääkarhut ja muinaiset loisampiaiset on noukittu luonnontieteen inhottavimmista peränurkista, mutta sarjan liioittelu ja dramatisointi heikentävät tieteellisyyttä.

Snowpiercer

Striimattavissa Netflixistä.

Ikuisesti ajavan Snowpiercer-juna

Ikuisesti ajavan Snowpiercer-junan niin kutsuttu vieraanvaraisuuden johtaja Melanie Cavill (Jennifer Connelly) puhuu junan keksijän, herra Wilfordin (Sean Bean) kanssa.

© Tomorrow Studios/Album/Ritzau Scanpix

Juna kiitää jäätyneen maapallon halki

Maapallo on suuri pakastearkku. Kaikki ihmiset ovat kuolleet – paitsi epätavallisen pitkän junan 3 000 matkustajaa, jotka ajavat koko maapallon ympäri yhä uudelleen loputtomalla matkallaan. Vain siten he voivat pitää lämpöä yllä.

Loppumaton juna muodostaa sarjan kehyksen. Snowpiercer-sarja alkaa seitsemän vuotta sen jälkeen, kun tutkijat ovat virheen takia jäädyttäneet koko maapallon.

Snowpiercer jatkaa tieteistarinoiden perinnettä, joka ulottuu aina vuoden 1818 Frankensteiniin asti. Kun ihminen leikkii tieteen avulla jumalaa, se iskeytyy usein meihin bumerangina takaisin.

Sarjan maailmassa tutkijat ovat yrittäneet hidastaa maapallon lämpenemistä lähettämällä keinotekoisia pölypilviä ilmakehään, mutta menetelmä toimi kerta kaikkiaan liian hyvin. Pölypilvet peittivät auringonvalon lähes täysin, ja siksi kaikki jäätyi ja lähes koko ihmiskunta kuoli.

Tällaisen niin kutsutun ilmastonmuokkauksen parissa tutkijat toimivat myös todellisuudessa tänä päivänä, mutta jos ryhtyisimme samantyyppiseen maailmanlaajuiseen kokeeseen, emme koskaan kokisi Snowpiercerin kaltaisia tuomiopäivän näkymiä.

VIDEO: Katso Snowpiercer-sarjan traileri

Snowpiercer pohjautuu täysin mahdolliseen ideaan ilmastomuokkauksesta, mutta erpärealistiset tapahtumat ja teknologia vesittävät tieteellisyyttä.

Pienen pienet hiukkaset, joita tutkijat sarjassa olivat lähettäneet ilmakehään, leijuisivat todellisuudessa ympäriinsä vuoden verran, minkä jälkeen ne katoaisivat. Maapallon muuttaminen lumipalloksi vaatisi sitä, että pölyä lähetettäisiin ilmakehään joka ikinen vuosi usean sukupolven ajan.

Ihmisten viimeiseksi toivoksi tehty juna on ammentanut innoitusta tutkijoilta, jotka yrittävät ratkaista niin sanotun ikiliikkujan arvoituksen, jotta kone voisi pysyä liikkeessä rajattoman ajan.

Jo vuonna 1775 Ranskan tiedeakatemia Pariisissa julisti, että sellaisen koneen rakentaminen on mahdotonta.

Syy on yksinkertainen: Toimiakseen ikiliikkujan olisi pakko tuottaa energiaa tyhjästä, mikä sotii luonnonlakeja vastaan.

Tätä haastetta yksikään tutkija ei ole vielä ratkaissut.

gennemhullet - streamingtjenestens barometer
©

Tieteellisyys: ontuva

Snowpiercer esittää ihmisen luoman tuhoisan ilmastokatastrofin, joka teoriassa voisi hyvinkin toteutua, mutta käytännössä se olisi vaikea panna täytäntöön. Ja sarjan ikiliikkujajuna on täysin luonnonlakien vastainen.

The Terror

Striimattavissa Amazon Primessa.

Alukset HMS Terror ja HMS Erebus

Tutkimusretki tarunhohtoiselle Luoteisväylälle koituu kohtalokkaaksi alusten HMS Terror ja HMS Erebus miehistöille.

© AMC

Retkikunta koki ihmissyöntiä ja lyijymyrkytyksen

Kesällä 1845 brittiläinen löytöretkeilijä sir John Franklin ja hänen miehistönsä purjehtivat kohti tarunhohtoista Luoteisväylää kahdella aluksella, HMS Terrorilla ja HMS Erebusilla.

Retkikunta ei palannut koskaan kotiin vaan juuttui jäähän kuukausiksi, kunnes kylmä ja nälkä sinetöivät miesten kohtalon. Historiantutkijat ovat pitkään pohtineet, mitä miehistölle tarkkaan ottaen tapahtui.

The Terror -sarja esittää ehdotuksen tapahtuneesta yhdistelemällä epämiellyttäviä historiallisia tosiasioita ja yliluonnollisia kuvitteellisia ainesosia.

Sarjassa kuvaillaan muun muassa, miten mukana olleet säilykeruuat saastuivat lyijystä, ja sen takia miehistö sairastui sekä fyysisesti että henkisesti. Tutkimusten mukaan säilykepurkkien sisältämää lyijyä oli oikeastikin tihkunut ruokaan.

Lyijymyrkytykset aiheuttavat muun muassa ruokahalun vähenemistä ja lisäävät keripukin riskiä. Myrkytys voi myös laukaista vainoharhakohtauksia ja unettomuutta.

VIDEO: Katso The Terror -sarjan traileri

Tieteellisesti perustellut ajatukset ihmissyönnistä ja lyijymyrkytyksestä tuovat The Terroriin aimo annoksen realismia.

Sarjassa nähdään myös kammottavia ihmissyöntitapauksia, ja on itse asiassa hyvin todennäköistä, että todellisuudessa aluksen miehistö ajautui nälissään syömään toisiaan.

Vuonna 2015 antropologit Simon Mays ja Owen Beattie julkaisivat huomiota herättäneen raportin. Heidän tekemänsä analyysit osoittivat, että useiden miehistön jäsenien luut olivat katkenneet monista kohdista ja altistuneet korkealle kuumuudelle. Siksi Beattie ja Mays päättelivät, että menehtyneiden miehistön jäsenten luut oli todennäköisesti keitetty, jotta ravinteikas luuydin voitiin hyödyntää.

Sarjan hirviöjääkarhut, jotka tappavat useita miehistön jäseniä, ovat kuitenkin vapaan mielikuvituksen tuotetta. Hirviöt perustuvat inuiittiuskon hahmoon nimeltään Tuurngait, jonka voi vapaasti kääntää ”tappavaksi hengeksi”.

accetabel - streamingtjenestens barometer
©

Tieteellisyys: hyväksyttävä

Jos sivuutetaan The Terror -sarjan raakalaismainen hirviö, niin sarja hyödyntää todellisia arkeologisia löytöjä ja hyvin perusteltuja tieteellisiä teorioita täyttääkseen aukkoja tarinassa Franklinin tuhoon tuomitusta tutkimusretkestä. Tosiseikat lisäävät jääkylmän painajaiskertomuksen karmivuutta.