Ihmisen toiminnasta johtuva ilmastonmuutos vaikuttaa Etelämantereen jääpeitteeseen selvästi. Jään sulaessa arvoituksellisesta mantereesta paljastuu jatkuvasti uusia puolia.
Jokin aika sitten tutkijat kertoivat löytäneensä Etelämantereen länsiosista jään alta suuren vesialtaan, ja aivan hiljattain uutisoitiin toisen tutkimusryhmän paikantamasta jäänalaisesta järvestä, joka sijaitsee mantereen itäosissa.
Ennen tuntematon järvi voi antaa paljon tietoa sekä Etelämantereen menneisyydestä että sen tulevaisuudesta, joka riippuu ilmastonmuutoksesta.
Tutkakaiut piirsivät esiin tuhansia vuosia vanhan järven
Jäänalaisen järven pinta-ala on 370 neliökilometriä, eli se on kutakuinkin Vaasan kokoinen.
Järvi sai nimekseen Snow Eagle. Yksi niistä lentokoneista, joilla jäätikön ominaisuuksia on kartoitettu, on samanniminen. Ilmasta käsin havaittu järvi sijaitsee syvänteessä ylängöllä, josta käytetään englanninkielistä nimitystä Princess Elizabeth Land.
Noin 15 kilometriä leveän ja 49 kilometriä pitkän järven päällä on kolme kilometriä jäätä. Enimmäissyvyydeksi on määritetty 198 metriä. Paikoin 305 metriä paksujen pohjakerrostumien oletetaan sisältävän jokisedimenttejä, jotka ovat vanhempia kuin itse jäätikkö. Jääpeite juontuu yli 34 miljoonan vuoden takaa.