Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pakkanen tekee luonnosta taidetta

Raidallisia jäävuoria, jäisiä aaltoja ja tappavia jääpuikkoja. Kun lämpötila laskee, luonto luo uskomattomia jäisiä taideteoksia.

Peter Convey/British Antarctic Survey

Mount Rainierin kraatterin jääluolissa voi vapautua tappavia kaasuja.

Tutkijat laskeutuvat Mount Rainierin kraatteriin USA:ssa ja ottavat näytteitä tulivuoren jääluolista. Pohjalla siintää järvi, jonka pinnan alla on CO2-kaasua. Kaasu voi vapautua pienimmänkin kivivyöryn seurauksena.

Francois-Xavier ”Fix” De Ruydts

Vedenalaiset jääpuikot jäädyttävät elämän sisäänsä.

Vedenalaiset jäätapit muodostuvat, kun kylmää suolavettä tunkeutuu lämpimämmän vesikerroksen läpi pienistä jäässä olevista taskuista. Jäätapit voivat olla metrien mittaisia ja niihin voi kapseloitua elämää.

Norbert Wu/Minden Pictures

Erityisissä sääoloissa aallot saavat jääkuoren.

  1. tammikuuta 2018 USA:ssa Nobadeer Beachin tuntumassa lämpötila oli 11 astetta pakkasen puolella. Kylmyys sai aallot jäätymään kesken liikkeen. Slush ice -aallot ovat harvinaisia, sillä yleensä aallon voima rikkoo jääkiteet.
Jonathan Nimerfroh

Karaistuneet bakteerit viihtyvät jääkukkien tarjoamissa niukoissa elinoloissa.

Kun juuri jäätyneen jään pinta kohtaa kylmän ilman, pinnan vedestä voi syntyä isokokoisia jääkukkia. Kukissa saattaa olla myös meren mikrobeja, joita tutkimalla saadaan tietoa karussa ympäristössä viihtyvästä elämästä.

Matthias Wietz

Jääpeitteestä voi syntyä myös jättimäisiä jääkuutioita.

Vuonna 1995 valokuvaaja Peter Convey havaitsi lennolla Antarktiksen yli alueen, joka muistutti jättimäisiä jääkuutioita Ilmiö syntyy, kun jääpeite kasvaa alla olevan kummun yli.

Peter Convey/British Antarctic Survey

Voimakas tuuli ja pakkanen jäädyttivät tukehtuneet kalat.

Talvella 2015 USA:ssa Andesinjärvenrannasta tuli tuhansien kalojen hauta. Jää oli aiheuttanut happikadon niin, että kalat tukehtuivat. Kun tuuli sitten yltyi, jää työntyi rantatörmälle ja jähmettyi siihen kuolleet kalat sisässään.

Kelly Preheim

Sulamisvedet raidoittavat jäävuoria.

Jäävuoret eivät ole jäätä, vaan pakkautunutta lunta, joka on asettunut kerroksiksi tuhansien vuosien aikana. Kun lämpö sulaattaa jäävuoren pintaa, sulamisvedet valuvat halkemiin, ja jäätyvät kauniin sinisiksi raidoiksi.

Martin Harvey/Getty Images

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota