Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mustaa jäätä ajoradalla

Mitä on musta jää?

Talvikuukausina meteorologit varoittavat usein mustasta jäästä. Mitä musta jää on, miten se syntyy, ja miksi se on niin vaarallista? Lue tästä vastaukset kaikkiin kysymyksiin.

Shutterstock

Musta jää liukastaa ajoradan

Musta jää näyttää mustalta, koska jää on niin kirkasta, että sen peitossa oleva ajoradan asfaltti kuultaa alta. Salakavala sääilmiö syntyy, kun sulanut jää tai lumi jäätyy uudestaan ja asettuu tielle näkymättömäksi kuorrutteeksi.

Autoilijat eivät huomaa jäätä eivätkä pysty ennakoimaan, missä renkaat pitävät ja missä eivät. Tämä aiheuttaa helposti vaaratilanteita.

Mustaa jäätä esiintyy myös vesi- tai räntäsateen jälkeen, kun märän tienpinnan lämpötila laskee pakkasen puolelle.

Ajorata voi näyttää täysin sulalta, joten sen liukkaus saattaa päästä yllättämään jopa niin pahasti, että kuljettaja menettää auton hallinnan.

Näin syntyy musta jää

Useimmiten mustaa jäätä syntyy tielle lumen sulamisvedestä. Päivällä märkä tie saa jääkuorrutteen, kun vesi jäätyy yöllä lämpötilan laskiessa miinukselle.

Mustaa jäätä on merelläkin

Musta jää tunnetaan myös vesiliikenteen mahdollisena vaaratekijänä.

Musta merijää ei ole jo kerran sulanutta jäätä, vaan sitä syntyy jäätiköissä suuren paineen vaikutuksesta. Kun jää tiivistyy tarpeeksi, se tulee läpinäkyväksi.

VIDEO: Musta jää aiheutti valtavan kolarin

  1. joulukuuta 2013 valtatie 290 Yhdysvalloissa sai vaarallisen kuorrutteen, kun kylmälle tienpinnalle satanut vesi jäätyi siinä samassa. Kolme rekkaa ja yli 60 muuta autoa kolaroi noin puolen kilometrin matkalla ja pakkautui kasaan.

Perässä tulevien autoilijoiden oli vaikea välttää törmäämistä edeltäviin autoihin siksi, että onnettomuuspaikka oli alamäessä.

Kun he olivat ylittäneet mäenharjan, he eivät pystyneet ajoissa pysäyttämään autoaan liukkauden takia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota