Shutterstock
Bil ovenpå sort is

Miten teille syntyy mustaa jäätä?

Talvikuukausina meteorologit varoittavat usein mustasta jäästä. Mitä musta jää on, miten se syntyy, ja miksi se on niin vaarallista?

Bil ovenpå sort is
© Shutterstock

Musta jää näyttää mustalta, koska jää on niin kirkasta, että sen peitossa oleva ajoradan asfaltti kuultaa alta.

Salakavala sääilmiö syntyy, kun sulanut jää tai lumi jäätyy uudestaan ja asettuu tielle näkymättömäksi kuorrutteeksi. Autoilijat eivät huomaa jäätä eivätkä pysty ennakoimaan, missä renkaat pitävät ja missä eivät. Tämä aiheuttaa helposti vaaratilanteita.

Lämpötilan vaihtelu synnyttää mustan jään

Useimmiten mustaa jäätä syntyy tielle lumen sulamisvedestä. Päivällä märkä tie saa jääkuorrutteen, kun vesi jäätyy yöllä lämpötilan laskiessa miinukselle.

Musta jää – Päivälämpötila sulattaa lunta ja jäätä
© Ken Ikeda Madsen

1. Lumi sulaa päivällä

Kun lämpötila on veden jäätymispisteen yläpuolella, esimerkiksi aurauspenkkojen lumi alkaa sulaa. Sulamisvesi leviää ajoradalle.

Musta jää – Vesi huuhtelee tiesuolan pois
© Ken Ikeda Madsen

2. Vesi huuhtelee suolaa pois

Pinnan kasteleva vesi laimentaa tiesuolaa ja vie sitä pois valuessaan esimerkiksi ajoradan yli. Tämä suurentaa jäätymisriskiä.

Musta jää – Yöpakkanen muodostaa kirkkaan jääkerroksen
© Ken Ikeda Madsen

3. Pakkasyön jälkeen tie on taas jäässä

Kun lämpötila laskee veden jäätymispisteen alapuolelle, märkä tienpinta jäätyy. Kerroksittain jäätyneen veden eli paannejään lisäksi ajoradalla voi olla petollista mustaa jäätä, joka saa tienpinnan näyttämään sulalta.

Mustaa jäätä esiintyy myös vesi- tai räntäsateen jälkeen, kun märän tienpinnan lämpötila laskee pakkasen puolelle. Mustaa jäätä voi syntyä myös silloin, kun sataa alijäähtynyttä vettä. Kun pisarat osuvat asfalttiin, tien pinta jäätyy.

Yli 60 autoa koloraissa

Lopputulos on aina sama. Tie näyttää aivan sulalta ja ajokelpoiselta, mutta itse asiassa se onkin liukas. Musta jää aiheutti suuren onnettomuuden Yhdysvalloissa 2013.

  1. joulukuuta 2013 valtatie 290 Yhdysvalloissa sai vaarallisen kuorrutteen, kun kylmälle tien pinnalle satanut vesi jäätyi siinä samassa. Kolme rekkaa ja yli 60 muuta autoa kolaroi noin puolen kilometrin matkalla ja pakkautui kasaan.

Perässä tulevien autoilijoiden oli vaikea välttää törmäämistä edeltäviin autoihin siksi, että onnettomuuspaikka oli alamäessä. Kun he olivat ylittäneet mäenharjan, he eivät pystyneet ajoissa pysäyttämään autoaan liukkauden takia.

Onnettomuus sattui muutamia päiviä kiitospäivän jälkeen, ja siksi teillä oli erityisen paljon autoja.

Musta jää tunnetaan myös vesiliikenteen mahdollisena vaaratekijänä. Musta merijää ei ole jo kerran sulanutta jäätä, vaan sitä syntyy jäätiköissä suuren paineen vaikutuksesta. Kun jää tiivistyy tarpeeksi, se tulee läpinäkyväksi.