Mitä on musta jää?

Mustaa jäätä syntyy usein silloin, kun tienvarren lumipenkoista sulanut vesi valuu tielle ja jäätyy yöllä liukkaaksi ja näkymättömäksi jääkerrokseksi.

Shutterstock

Musta jää näyttää mustalta, koska jää on niin kirkasta, että sen peitossa oleva ajoradan asfaltti kuultaa alta. Salakavala sääilmiö syntyy, kun sulanut jää tai lumi jäätyy uudestaan ja asettuu tielle näkymättömäksi kuorrutteeksi. Autoilijat eivät huomaa jäätä eivätkä pysty ennakoimaan, missä renkaat pitävät ja missä eivät. Tämä aiheuttaa helposti vaaratilanteita.

Mustaa jäätä on merelläkin

Mustaa jäätä esiintyy myös vesi- tai räntäsateen jälkeen, kun märän tienpinnan lämpötila laskee pakkasen puolelle. Ajorata voi näyttää täysin sulalta, joten sen liukkaus saattaa päästä yllättämään jopa niin pahasti, että kuljettaja menettää auton hallinnan.

Musta jää tunnetaan myös vesiliikenteen mahdollisena vaaratekijänä. Musta merijää ei ole jo kerran sulanutta jäätä, vaan sitä syntyy jäätiköissä suuren paineen vaikutuksesta. Kun jää tiivistyy tarpeeksi, se tulee läpinäkyväksi.

Sadevesi muuttui peilinkirkkaaksi jääksi

© YOUTUBE
  1. joulukuuta 2013 valtatie 290 Yhdysvalloissa sai vaarallisen kuorrutteen, kun kylmälle tienpinnalle satanut vesi jäätyi siinä samassa. Kolme rekkaa ja yli 60 muuta autoa kolaroi noin puolen kilometrin matkalla ja pakkautui kasaan.

Perässä tulevien autoilijoiden oli vaikea välttää törmäämistä edeltäviin autoihin siksi, että onnettomuuspaikka oli alamäessä.

Kun he olivat ylittäneet mäenharjan, he eivät pystyneet ajoissa pysäyttämään autoaan liukkauden takia.

Sulanut lumi jäätyy

Useimmiten mustaa jäätä syntyy tielle lumen sulamisvedestä. Päivällä märkä tie saa jääkuorrutteen, kun vesi jäätyy yöllä lämpötilan laskiessa miinukselle.

1. PÄIVÄN PLUSASTEET SULATTAVAT LUNTA

Kun lämpötila on veden jäätymispisteen yläpuolella, esimerkiksi aurauspenkkojen lumi alkaa sulaa. Sulamisvesi leviää ajoradalle.

© KEN IKEDA MADSEN

2. VESI HUUHTELEE SUOLAA POIS

Pinnan kasteleva vesi laimentaa tiesuolaa ja vie sitä pois valuessaan esimerkiksi ajoradan yli. Tämä suurentaa jäätymisriskiä.

© KEN IKEDA MADSEN

3. PAKKASYÖN JÄLKEEN TIE ON TAAS JÄÄSSÄ

Kun lämpötila laskee veden jäätymispisteen alapuolelle, märkä tienpinta jäätyy. Kerroksittain jäätyneen veden eli paannejään lisäksi ajoradalla voi olla petollista mustaa jäätä, joka saa tienpinnan näyttämään sulalta.

© KEN IKEDA MADSEN

Lue myös:

Jää

Miksi jää on liukasta?

1 minuuttia
Jää

Ja nyt se tapahtui: Jättimäinen jäävuori lohkesi Antarktiksesta

0 minuuttia
Jää

Tutkijat ratkaisivat vanhan arvoituksen Maan kallioperästä

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!