Mustaa jäätä ajoradalla

Mitä on musta jää?

Talvikuukausina meteorologit varoittavat usein mustasta jäästä. Mitä musta jää on, miten se syntyy, ja miksi se on niin vaarallista? Lue tästä vastaukset kaikkiin kysymyksiin.

Talvikuukausina meteorologit varoittavat usein mustasta jäästä. Mitä musta jää on, miten se syntyy, ja miksi se on niin vaarallista? Lue tästä vastaukset kaikkiin kysymyksiin.

Shutterstock

Musta jää liukastaa ajoradan

Musta jää näyttää mustalta, koska jää on niin kirkasta, että sen peitossa oleva ajoradan asfaltti kuultaa alta. Salakavala sääilmiö syntyy, kun sulanut jää tai lumi jäätyy uudestaan ja asettuu tielle näkymättömäksi kuorrutteeksi.

Autoilijat eivät huomaa jäätä eivätkä pysty ennakoimaan, missä renkaat pitävät ja missä eivät. Tämä aiheuttaa helposti vaaratilanteita.

Mustaa jäätä esiintyy myös vesi- tai räntäsateen jälkeen, kun märän tienpinnan lämpötila laskee pakkasen puolelle.

Ajorata voi näyttää täysin sulalta, joten sen liukkaus saattaa päästä yllättämään jopa niin pahasti, että kuljettaja menettää auton hallinnan.

Useimmiten mustaa jäätä syntyy tielle lumen sulamisvedestä. Päivällä märkä tie saa jääkuorrutteen, kun vesi jäätyy yöllä lämpötilan laskiessa miinukselle.

Musta jää – Päivälämpötila sulattaa lunta ja jäätä
© Ken Ikeda Madsen

Päivän plusasteet sulattavat lunta

Kun lämpötila on veden jäätymispisteen yläpuolella, esimerkiksi aurauspenkkojen lumi alkaa sulaa. Sulamisvesi leviää ajoradalle.

Musta jää – Vesi huuhtelee tiesuolan pois
© Ken Ikeda Madsen

Vesi huuhtelee suolaa pois

Pinnan kasteleva vesi laimentaa tiesuolaa ja vie sitä pois valuessaan esimerkiksi ajoradan yli. Tämä suurentaa jäätymisriskiä.

Musta jää – Yöpakkanen muodostaa kirkkaan jääkerroksen
© Ken Ikeda Madsen

Pakkasyön jälkeen tie on taas jäässä

Kun lämpötila laskee veden jäätymispisteen alapuolelle, märkä tienpinta jäätyy. Kerroksittain jäätyneen veden eli paannejään lisäksi ajoradalla voi olla petollista mustaa jäätä, joka saa tienpinnan näyttämään sulalta.

Mustaa jäätä on merelläkin

Musta jää tunnetaan myös vesiliikenteen mahdollisena vaaratekijänä.

Musta merijää ei ole jo kerran sulanutta jäätä, vaan sitä syntyy jäätiköissä suuren paineen vaikutuksesta. Kun jää tiivistyy tarpeeksi, se tulee läpinäkyväksi.

VIDEO: Musta jää aiheutti valtavan kolarin

  1. joulukuuta 2013 valtatie 290 Yhdysvalloissa sai vaarallisen kuorrutteen, kun kylmälle tienpinnalle satanut vesi jäätyi siinä samassa. Kolme rekkaa ja yli 60 muuta autoa kolaroi noin puolen kilometrin matkalla ja pakkautui kasaan.

Perässä tulevien autoilijoiden oli vaikea välttää törmäämistä edeltäviin autoihin siksi, että onnettomuuspaikka oli alamäessä.

Kun he olivat ylittäneet mäenharjan, he eivät pystyneet ajoissa pysäyttämään autoaan liukkauden takia.