Mitä kylmempi pilvi on, sitä pienempiä ovat lumikiteet. Kuva: Shutterstock
Jääkiteitä syntyy, kun vettä sisältävien pilvien lämpötila laskee nollan alapuolelle. Vesimolekyylin rakenteesta johtuen jääkiteet muodostavat melkein aina symmetrisiä, kuusikulmaisia muotoja. Yksittäisten kiteiden ulkomuoto riippuu ilman lämpötilasta ja kosteudesta.
Mitä kylmempi pilvi on, sitä vähemmän siinä on vesihöyryä, joten lumikiteistä tulee pieniä. Ja päinvastoin: jos pilven lämpötila on korkea, kiteet kasvavat, koska pilvessä on paljon vesihöyryä.
4. Kaksi samanlaista lumihiutaletta voi olla olemassa
1800-luvun lopulla, kun tutkijat alkoivat kiinnostua lumihiutaleista, he hämmästyivät, miten monenmuotoisia hiutaleet ovat.
Havainnosta seurasi olettamus, että kahta samanlaista lumihiutaletta ei olisi olemassa. Vuonna 1988 yhdysvaltalaiset meteorologit todistivat kuitenkin, että kyseessä on myytti, sillä he löysivät kaksi identtistä hiutaletta. Lumihiutaleita on siis monenlaisia, mutta mahdollisuudet näyttävät silti olevan rajallisia.
On mahdollista, että pienet, vain muutamasta vesimolekyylistä koostuvat yksittäiset lumikiteet ovat samanlaisia. Useista lumikiteistä koostuvissa lumihiutaleissa on yleensä kuitenkin niin paljon molekyylejä, että kahden identtisen hiutaleen muodostumista pidetään hyvin epätodennäköisenä.
5. Nolla-asteisesta lumesta tulee täydellisiä lumipalloja
Lumipallon ominaisuudet riippuvat olosuhteista, joissa lumipallo tehdään.
Pakkaslumessa on vain vähän vettä, joten lumipalloista tulee epätasaisia. Nolla-asteisessa tai sitä lämpimämmässä lumessa sen sijaan on runsaasti vettä, joten siitä on helpompaa tehdä pallo. Täydellinen lumipallo syntyy siis noin nolla-asteisesta lumesta.
Historian laajin lumipallosota käytiin 2013 Yhdysvalloissa Seattlessa. Siellä 5 834 ihmistä heitteli lumipalloja, joiden yhteenlaskettu paino oli huimat 74 tonnia.
6. Lumipallo johti verilöylyyn
Yhdysvalloissa lumipallo aiheutti niin kutsutun Bostonin verilöylyn 5. maaliskuuta 1770.
Tapahtuma sai alkunsa siitä, kun brittisotilas löi häntä ärsyttänyttä nuorta poikaa. Poika ystävineen ryhtyi heittelemään sotilaita lumipalloilla, jääklönteillä ja jätteillä.
Joukkoon liittyi nopeasti lisää ihmisiä, jotka heittivät jäänkappaleita ja kiviä kohti sotilaita. Brittisotilaat eivät tehneet vastarintaa, mutta kun yhteen sotilaaseen osui puunkappale, tämä kaatui ja hänen kiväärinsä laukesi vahingossa. Paniikki levisi väkijoukkoon, ja sotilaat alkoivat ampua ihmisiä kohti.
Verilöylyssä kuoli viisi ihmistä, kuusi haavoittui.
7. Näin syntyy lumivyöry