Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Tina Radel/City of Westbrook
Luonto - Jää

Jättimäinen jäälautta pyörii itsestään

Viime viikon maanantaina yhdysvaltalaisen Westbrookin kaupungin asukkaat näkivät heti herättyään vaikuttavaan näyn: kaupungin läpi virtaavassa Presumpscotjoessa pyöri valtava pyöreä jäälautta. Ilmiö johtuu sulamisvesien synnyttämästä pyörteestä.

Presumpscotjoessa, joka virtaa Mainen osavaltion läpi Yhdysvaltojen koillisosissa, on nähtävissä outo luonnontieteellinen ilmiö, jolle keksittiin selitys vain muutama vuosi sitten.

Westbrookin kaupungissa, jossa joen uoma tekee mutkan, pyörii valtava ympyränmuotoinen jäälautta. Kaupunkilaiset havaitsivat sen viikko sitten maanantaina.

Westbrookin kaupungissa tajuttiin nopeasti ilmiön kaupalliset mahdollisuudet. ”Tulkaa ottamaan selfie ja nauttimaan lounasta jossakin hyvässä ravintolassamme”, mainosti kaupunki Facebookissa tiistaina. Postauksen otsikkona oli ”Outo jäälautta on vielä täällä”.

Pyörimisliike hioo lautan reunat

Tiedotusvälineillä ja kaupunkilaisilla oli kaksi kysymystä: Miksi lautta on pyöreä ja miksi se pyörii? Ensimmäiseen on suhteellisen helppo vastata.

Jättimäinen jäälautta syntyy, kun pienemmät lautat jäätyvät yhteen. Yhteenjäätyminen voi tapahtua vain paikoissa, joissa vesi on liikkumatonta, esimerkiksi kohdissa, joissa joen uoma levenee. Dronekuvissa näkyy selvästi, miten Presumpscotjoki laajenee alueella.

Hitaasti kasvavan jättilautan reunat hioutuvat koko ajan, kun reunat osuvat matalan joen pohjaan. Vähitellen lautasta tulee pyöreä. Mutta miksi lautta pyörii?

Aiemmin tutkijat uskoivat, että pyörimisliike johtuu joen turbulenssista - eli veden epäsäännöllisestä liikkeestä. Kuusi belgialaisen Liègen yliopiston fysiikan laitoksen tutkijaa kumosi kuitenkin tämän teorian vuonna 2016, koska kaikki ympyränmuotoiset jäälautat näyttävät pyörivän suunnilleen samalla nopeudella lautan koosta riippumatta.

Jos veden turbulenssi aiheuttaisi liikkeen, nopeus ei olisi sama.

Sulamisvesi luo jään alle pyörteen

Tutkijat antoivat pienten pyöreiden jäälauttojen sulaa hitaasti vedessä laboratorio-oloissa. Muutaman minuutin kuluttua lautat alkoivat pyöriä itsestään.

Kun ilmiötä tutkittiin, selvisi, että pyörimisliike johtui sulamisveden jään alle luomasta pyörteestä, joka vajosi kohti astian pohjaa.

Tällaisen pyörteen voima riippuu sulamisveden määrästä, joka puolestaan on yhteydessä jäälautan kokoon. Uusi teoria siis selittää sen, miksi kaikki jäälautat pyörivät kuta kuinkin samalla nopeudella.

Pyörivät jäälautat on harvinaisia. Westbrookin jättilautta on halkaisijaltaan 90 metriä, joten se on yksi laajimmista lautoista. Jäälauttoja esiintyy myös Pohjoismaissa, muun muassa Ruotsissa Piitimenjoessa ja Norjassa Trondheimin läpi virtaavassa Nidelvassa.

Lue myös:

Jää

Kysy meiltä: Miten jääpuikko syntyy veteen?

1 minuuttia
Jää

Tutkijat ratkaisivat vanhan arvoituksen Maan kallioperästä

1 minuuttia
Lumifakta lumipallo
Jää

Näin teet täydellisen lumipallon

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota