Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jää kuori maapalloa paksulti

Geologit ovat ratkaisseet kallioperästä puuttuvan kivikerroksen arvoituksen. Mannerjäätiköt irrottivat paksun kuoren ja hukuttivat sen Maan vaippaan.

Shutterstock

Maan kalliokerrokset ovat planeetan kaikkien kausien geologinen arkisto. Mitä syvemmälle kerroksiin kaivaudutaan, sitä kauemmas menneisyyteen päästään. Ongelmallista on vain se, että kokoelmasta puuttuu suuri kansio.

Melkein koko maapallolta hävisi yli 700 miljoonaa vuotta sitten mannermaalta geologinen kerros, joka vastaa miljoonien vuosien muodostumia.

Paikoitellen poissa on 1,2 miljardin vuoden kalliokerros. Vasta nyt on päästy selville häviämisen syystä.

Maan geologisista kerrostumista puuttuu paikoitellen jopa viiden kilometrin kerros. Se vastaa jopa 1,2 miljardin vuoden kerrostumia. Katkoviiva osoittaa, miten 700 miljoonaa vuotta vanhan kallion ja 1,9 miljardia vuotta vanhan kallion välistä puuttuu kerros.

© Shutterstock

Kalifornian yliopistossa on ratkaistu vanha arvoitus analysoimalla kovaa silikaattimineraalia olevia zirkoneja, jotka voivat kertoa Maan lapsuudesta.

Zirkoneja syntyy Maan vaipassa kivisulasta, magmasta, tai maankuoren aineista. Kummallakin tyypillä on omat ominaisuutensa.

Jos zirkoni on muodostunut maankuoresta, se sisältää runsaasti hafniumin isotooppia 177.

Vaipan magmasta syntyvissä zirkoneissa on sen sijaan paljon hafniumin isotooppia 176. Eron ansiosta voidaan määrittää, millä tavalla tietty kivikerros on zirkoninsa saanut.

Kun analysoitiin 34 000 zirkonia, kävi ilmi, että suuri osa niistä oli painunut Maan vaippaan ja sulanut siellä ennen palaamistaan pinnalle tulivuorenpurkauksissa.

Hehkuvan kuuma mineraali antoi näin tieteelle jääkylmiä faktoja.

Kylmyys- ja kuumuuskoe karaisee kivennäiset

1 / 4
1234

Zirkoneina tunnettuja kovia mineraaleja analysoitaessa on käynyt ilmi, että suuri osa niistä on muodostunut maankuoressa. Jotkin niistä ovat käyneet Maan vaipassa, ennen kuin tulivuoret ovat nostaneet ne ylös.

© University of Arizona & Shutterstock

Prosessi ajoittui juuri 700 miljoonan vuoden takaiseen kauteen, jolloin maapallon oletetaan olleen jään peitossa.

Geologien mukaan laajat mannerjäätiköt kasvoivat keskimäärin 3–5 kilometrin paksuisiksi ja puskivat maan pintakerrokset mereen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota