Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA/John Sonntag
Luonto - Jää

Ja nyt se tapahtui: Valtava jäävuori lohkesi Antarktiksesta

Yksi maailman suurimmista jäätiköistä on lohjennut, ja 5 800 neliökilometrin laajuinen jäävuori kelluu nyt meressä. Tutkijat pelkäävät nyt, että koko jäätikkö saattaa irrota Antarktiksesta.

Antarktiksen länsiosissa sijaitseva 300 metriä paksu Larsen C -jäähylly on haljennut. Se, mitä kaikki pelkäsivät, tapahtui maanantain 10.7. ja keskiviikon 12.7. välisenä aikana.

Nyt noin Kymenlaakson laajuinen jäävuori ajelehtii meressä.

Tutkijat pelkäävät jäätikön lohkeamista

Koska Larsen C -jäähylly kelluu jo valmiiksi meressä, merenpinta ei nouse heti. Jäävuoren lohkeaminen saattoi kuitenkin aiheuttaa epävakautta koko jäähyllyssä, joten vaarana on, että koko jäätikkö irtoaa.

Jos niin tapahtuisi, maailman merien pinnat voisivat nousta jopa kymmenellä senttimetrillä. Se olisi kohtalokasta monille Tyynenmeren pienille saarille, jotka jo nyt kärsivät viime vuosikymmeninä tapahtuneesta merenpinnan noususta.

Irtoamista osattiin odottaa

Larsen C -jäähyllyssä ollutta halkeamaa on tarkkailtu jo vuosia. Toukokuun 2017 lopulla otetuissa satelliittikuvissa näkyi, että halkeama oli pidentynyt 18 kilometriä vajaassa viikossa. Vain 13 kilometriä jäätä piti jäävuoren paikoillaan, joten tutkijat jo odottivat sen irtoamista.

Larsen C -jäähyllystä otetuissa tuoreissa satelliittikuvissa näkyy, miten halkeama kasvoi.

© MIDAS project

British Antarctic Survey (BAS) julkaisi helmikuussa videon, jossa seurataan Larsen C -jäähyllyn halkeaman kasvamista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota