Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antartica sunset
Luonto - Jää

Tropiikki sulattaa Antarktista

Syy jään sulamiseen Antarktiksen talven aikana löytyy tuhansien kilometrien päästä sieltä.

Etelämantereen jääpeite on viime vuosikymmeninä kutistunut merkittävästi. Erityisesti Amundseninmerellä Länsi-Antarktiksessa mannerjäästä lohkeaa jäävuoria entistä enemmän.

Hämmästystä on herättänyt se, että sulamista tapahtuu erityisesti Antarktiksen talven aikana. Yhdysvaltalaisen Washingtonin yliopiston ilmatieteilijät löysivät selityksen trooppiselta Tyyneltämereltä.

Tyynenmeren trooppisten alueiden veden lämpötila on noussut nousemistaan 30 viime vuoden ajan. Lämpeneminen on luonut niin sanotun Rossbyn aallon, kaarimaisen suihkuvirtauksen, joka kuljettaa lämmintä ilmaa tuhansien kilometrien päähän Antarktiksen yläpuolelle.

Tutkijat laativat tietokonemallin, joka jäljittelee viime vuosikymmeninä tapahtunutta kehitystä Länsi-Antarktiksessa, missä keskilämpötila on noussut ennätysmäiset 2,4 astetta. Malli saatiin toimimaan vasta, kun siihen sisällytettiin Tyynenmeren keskiosien pintaveden lämpötilan muutokset ja niistä seuranneet ilmakehän virtaukset.

Havainto ei tiedä hyvää, sillä Tyynimeri näyttää jatkavan lämpenemistään eli Antarktiksen mannerjää kutistuu edelleen.

Lue myös:

Jää

Ja nyt se tapahtui: Jättimäinen jäävuori lohkesi Antarktiksesta

0 minuuttia
Moduulit
Jää

Tutustu jääkylmään tutkimusasemaan

0 minuuttia
Jää

Outo ilmiö joessa Yhdysvalloissa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota