






Paine ja kuumuus työntävät hapokasta suolavettä maan sisuksista
Dallol-tulivuoren alue Etiopiassa on geologisesti hyvin aktiivinen. Pinnan alla virtaa hehkuvan kuumaa vettä, joka synnyttää paineella purkautuvia suolageysirejä.
Rikki ja rauta kellertävät maiseman
Mikrobiologi Puri López-Garcían johdolla tutkijat ottavat näytteitä vedestä. Kun vesi höyrystyy autiomaan kuumuudessa, jäljelle jää vain suola. Keltainen väri johtuu hitaasti hapettuneesta rikistä ja raudasta.
Veden höyrystyminen luo suolaveistoksia
Vesipitoisuus vaihtelee paljon päivästä toiseen, joten suolaveistoksia syntyy ja häviää koko ajan. Tutkijat vertaavatkin Dallolin aluetta taidemuseoon, jossa näyttely vaihtuu jatkuvasti.
Siniset liekit valaisevat yön
Vielä tuntemattomasta syystä rikkipöly syttyi yöllä. Maasta nousi mystisiä sinisiä liekkejä ja rikkihappohöyryä. Ilmiö on havaittu myös Indonesiassa sijaitsevalla Kawah Ijeh -tulivuorella. Dallolissa sen tiedetään tapahtuneen vain kerran.
Rauta värjää veden punaiseksi
Dallolin lämpimät lähteet ovat todella värikkäitä. Ennen kuin vesi pääsee maan pinnalle, se kuumenee magmataskussa ja siihen liukenee muun muassa rautayhdisteitä, jotka värjäävät lähteet punasävyisiksi.
Mustaa järveä tutkitaan matkan päästä
Korkea magnesiumkloridipitoisuus värjää järven mustaksi. Kiehuvan kuuman veden pH on 1,4 eli se on vahvaa happoa. Siksi näytteitä ottavat tutkijat pysyttelevät turvallisen matkan päässä järven murenevilta reunamilta.
Päivälämpötila on harvoin alle 45 astetta
Dallol-tulivuorta ympäröivä suola-aavikko on yksi maailman kuumimmista paikoista. Talvellakin päivälämpötila kohoaa yli 45 asteen. Hämärän tullen tutkijat keräävät sieltä näytteitä arkeista eli pienistä sitkeistä mikro-organismeista.