YK: Katastrofaalinen lämpeneminen uhkaa jo 2024

Voimme ajautua 1,5 asteen lämpenemiskurssille jo muutamassa vuodessa. Jos emme saa kehityksen suuntaa käännettyä, seuraukset maapallolle voivat olla katastrofaaliset. Uusi tutkimus antaa silti myös toivoa, jos toimiin ryhdytään NYT.

Voimme ajautua 1,5 asteen lämpenemiskurssille jo muutamassa vuodessa. Jos emme saa kehityksen suuntaa käännettyä, seuraukset maapallolle voivat olla katastrofaaliset. Uusi tutkimus antaa silti myös toivoa, jos toimiin ryhdytään NYT.

Shutterstock

On olemassa 20 prosentin riski sille, että maailma on matkalla 1,5 asteen lämpötilannousua jo vuonna 2024. Näin toteaa Maailman ilmatieteen järjestö (WMO), kun vuosi 2020 pääsi kolmen kaikkien aikojen kuumimman mitatun vuoden joukkoon.

Tilanne yllätti WMO:n, sillä vuoden 2020 viimeisiä kuukauksia leimasi La Niña -sääilmiö, joka jäähdyttää maapalloa. Se ei silti näytä riittävän ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen pitämiseen kurissa.

WMO määrittää keskilämpötilan yhdistämällä Nasan ja NOAA:n laivoilla ja poijuilla eri puolilta maailmaa keräämiä mittaustietoja.

Lisäksi käytetään menetelmää, jossa miljoonat ilma- ja merihavainnot syötetään kokonaiskuvan ilmakehän olosuhteista muodostavaan tietokonemalliin. Mallin avulla tutkijat voivat sanoa myös jotain esimerkiksi napaseutujen ja muiden sellaisten paikkojen olosuhteista, joissa mittauksia ei ole tehty.

Olemme matkalla kohti katastrofia

Vuonna 2020 maailman keskilämpötila oli 14,9 astetta. Se on noin 1,2 astetta enemmän kuin ennen teollistumisen alkua 1800-luvulla, jolloin ihmisen toiminnan tuottamien kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä alkoi lisääntyä merkittävästi.

Vuonna 2015 allekirjoitettiin Pariisin ilmastosopimus, jossa 196 maata sitoutui pitämään maapallon lämpötilannousun alle 2 asteessa ja mieluiten alle 1,5 asteessa pahimpien seurausten välttämiseksi.

Olemme toisin sanoen jo ylittämässä tavoiteltua maksimiarvoa, ja nousu voi olla paljon sitä suurempaa. YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan uudet luvut viittaavat siihen suuntaan, että olemme matkalla kohti 3-5 asteen lämpötilannousua jo ennen vuotta 2100.

5 asteen lämpötilannousulla olisi useita katastrofaalisia seurauksia maapallolla. Biodiversiteetti häviäisi, kuivuudet ja nälänhätä koettelisivat satoja miljoonia ihmisiä, ja vedenpinta saattaisi nousta 10-60 metriä.

Esimerkiksi Venetsia, Tokio, New York ja Sydney jäisivät veden alle.

Hyvä uutinen: Ehdimme vielä vakauttaa ilmaston

Toivo ei ole kuitenkaan tyystin kadonnut. Useat uudet tutkimukset osoittavat myös, että ilmasto voidaan todennäköisesti saada tasapainoon nopeammin kuin aiemmat mallit ovat ennustaneet.

Tämä johtuu siitä, että luonnolla on suurempi kyky imeä ylimääräistä hiilidioksidia kuin tutkijat ovat arvioineet. Jos pystymme pysäyttämään hiilidioksidipäästöt, ilmasto voi tutkijoiden mukaan päästä tasapainoon itsekseen jo muutamassa vuosikymmenessä.

Tämä vaatii kuitenkin sitä, että kasvihuonekaasupäästöjen vapautuminen saadaan pysäytettyä. Ja WMO:n tutkimus osoittaa, että aika on käymässä vähiin.