Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vuonna 2021 viilenee – mutta silti on huolestuttavan lämmintä

La Niña -sääilmiö viilentää maapallon lämpötilaa vuonna 2021. Tutkijat kuitenkin edelleen pelkäävät lämpötilan nousua.

Shutterstock

Ison-Britannian sääpalvelu Met Office ennustaa, että vuodesta 2021 tulee kylmempi kuin aikaisemmista vuosista.

Meteorologien laskelmien mukaan keskilämpötila tänä vuonna on 1,03 astetta lämpimämpi kuin esiteollisena aikakautena 1850–1900. Vertailun vuoksi vuoden 2020 lämpötila oli 1,11 astetta lämpimämpi ja ennätysvuosi 2016 kaikkiaan 1,15 astetta lämpimämpi kuin keskilämpötila vuosina 1850–1900.

Huolimatta siitä, että lämpötilan ennustetaan laskevan, vuodesta 2021 on silti tulossa yksi mittaushistorian kuudesta lämpimimmästä vuodesta, todetaan Met Officen julkaisussa.

”Tyttölapsi” viilentää

Viileä ennuste vuodelle 2021 johtuu La Niña -sääilmiöstä.

La Niña on espanjaa ja tarkoittaa tyttöä. La Niña on toistuva maapallon ilmastoon vaikuttava ilmiö ja El Niño -ilmiön (poikalapsen) vastakohta.

🎬 Katso, miten La Niña syntyy:

Etelä-Amerikan rannikolla päiväntasaajan kohdalla pasaatituuliksi kutsuttu tuulijärjestelmä yleensä ohjaa lämmintä pintavettä länteen kohti Australiaa ja Uutta-Seelantia. Kun pintavesi liikkuu, kylmempää pohjavettä nousee Etelä-Amerikan rannikolle, jolloin rannikko viilenee, kun taas lämpimämpi vesi synnyttää sateita idässä. Sade saa ilmamassat nousemaan ylöspäin, mikä johtaa siihen, että pasaatituulet jatkavat ikuista kiertoaan.

La Niña -ilmiön aikana eli noin joka kolmas tai viides vuosi pasaatituulet voimistuvat. Kun pasaatituulet puhaltavat normaalia voimakkaammin, yhä suurempi vesimäärä työntyy idästä länteen.

Silloin entistä kylmenpää pohjavettä nousee pintaan Tyynenmeren itäosissa Etelä- ja Keski-Amerikan rannikoilla. Meren pintalämpötila laskee, jolloin sää sekä Etelä-Amerikassa, Meksikossa, Arizonassa ja Texasissa on kylmää ja vähäsateista.

Koska La Niñan vaikutus Tyynenmeren alueen ilmastoon on merkittävä, lämpötilanvaihtelut voidaan mitata myös maapallon keskilämpötilassa.

La Niña ei voita ilmastonmuutosta

Vaikka La Niña aiheuttaakin maailmanlaajuisen keskilämpötilan laskun, ilmiö ei Met Officen mukaan muuta ilmastonmuutoksen suuntaa: maapallon lämpötila jatkaa nousuaan.

Aiempiin La Nina -vuosiin eli vuosiin 2011 ja 2000 verrattuna vuodesta 2021 on tulosta huomattavasti lämpimämpi.

Tutkijoiden mukaan kehitys on osoitus siitä, että globaali lämpeneminen on otettava erittäin vakavasti.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota