Yli 200 ihmistä menehtyi tulvissa, jotka piinasivat Saksan länsiosia sekä Belgiaa, Itävaltaa ja Italiaa.
Uusi tutkimus osoittaa, että ilmastonmuutos ei vain kerää aiempaa enemmän kosteutta ilmakehään vaan saa myös rankkasateet liikkumaan hitaammin, ja yhdistelmä on vaarallinen.
Ilmastotutkijat ovat pitkään varoittaneet tulevaisuudesta, jossa äärimmäiset sääilmiöt vain yleistyvät ja voimistuvat.
Vesimassat maksoivat ihmishenkiä ja miljardeja
Vuoden 2021 heinäkuun puolivälissä Saksassa ja Belgiassa satoi ennätysmääriä vettä. Etenkin Nordrhin-Vestfalenin, Rheinland-Pfalzin ja Saarlandin osavaltiot Saksassa kärsivät sateista kovasti, sillä ne sijaitsevat lähellä Reiniä ja sen sivujokia.
Paikoitellen vettä satoi kahdessa vuorokaudessa 148 litraa neliömetriä kohti. Se on lähes kaksin verroin verrattuna niihin 80 litraan per neliömetri, joita keskimääräisenä vuotena sataa koko heinäkuussa.
Kölnissä, Nordrhin-Vestfalenin osavaltion suurimmassa kaupungissa satoi yhdessä vuorokaudessa 154 millimetriä vettä, mikä rikkoi aiemman 95 millimetrin ennätyksen.
Vesimäärä sai alueen isot joet kohoamaan yli äyräidensä, ja monin paikoin vesi nousi korkeammalle kuin koskaan ennen.
Tuhotulvat romahduttivat sähköverkon, veivät mukanaan siltoja, tuhosivat suuria kaupunkialueita ja tappoivat pelkästään Saksassa yli 150 ihmistä.
Viranomaisilla ei ole vielä kokonaiskäsitystä tuhojen laajuudesta, mutta vakuutusyhtiöt arvioivat katastrofin kustannusten nousevan yli viiteen miljardiin euroon.
Ilmastonmuutos tuottaa rankempia sateita
Ilmastoasiantuntijat ovat jo vuosia varoittaneet, että ilmastonmuutos voi aiheuttaa aiempaa rankempia sateita ja pahempia tulvia.
Kun lämpötila kohoaa, ilma voi sisältää enemmän vettä. Jokaista celsiusasteen nousua kohden ilmassa voi olla seitsemän prosenttia enemmän vesihöyryä, ja se voi merkitä veden tiivistyessä rankempia sateita.
1900-luvun alun jälkeen maapallon keskilämpötila on kohonnut yhden asteen metsänraivauksen, kasvihuonekaasupäästöjen ja muiden ihmisen toimien vuoksi.
Tulevaisuus näyttää märältä ja rajulta
Kesä 2021 on ollut äärimmäisen kuuma monilla seuduilla. Yhdysvalloissa ja Kanadan luoteisrannikolla kesä- ja heinäkuun aikana tehtiin uusia kuumuusennätyksiä, ja myös Moskovassa ja Helsingissä mitattiin heinäkuussa lämpöennätykset.
Uusi raportti toteaa, että ilmastonmuutos myös hidastaa rankkasaderintamien liikkumista, ja siksi vesi lankeaa pienemmälle alueelle aiheuttaen tulvia.
Erityisen alttiita ovat runsasvetiset ja vuorten lähellä sijaitsevat alueet. Suuri vesimäärä merkitsee suurempaa haihtumista ja vuoret pakottavat kosteat ilmamassat kohoamaan, jolloin kosteus jäähtyy ja tiivistyy nopeammin pilviksi.
Vuonna 2100 jokien ja merien liepeillä olevilla alueilla sataa tutkijoiden laskelmien mukaan rankasti 14 kertaa niin useasti kuin nykyisin.
Viranomaiset joutuvat siksi varautumaan entistä paremmin, jotta tulvat eivät jatkossa vaadi lisää ihmishenkiä ja aiheuta miljardien vahinkoja.