Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Visio sulamisen estämisestä: tekolunta jäätikön tueksi

Kahdeksan biljoonaa tonnia lumetuksella tuotettua lunta aiotaan levittää kymmenen vuoden aikana alalle, joka vastaa puolta Lapin maakunnasta. Siinä on lyhyesti Antarktiksen länsiosan uuden pelastussuunnitelman idea.

NASA

Antarktiksen merijää uhkaa hajota, ja sen hajoamisella olisi maailmanlaajuisia vaikutuksia. Merijää nimittäin hillitsee valtavien jäätiköiden virtaamista mereen. Jos liike nopeutuu, sulaminenkin kiihtyy, ja tämä taas nostaa merenpintaa.

Viime aikoina on etsitty keinoja vakauttaa merijäätä, ja tutkijat ovat jo tehneet rohkeita ehdotuksia. Ongelman ratkaisuksi on esitetty muun muassa tekosaaria ja vedenalaisia valleja, jotka pitävät meren jäätä sulattavat virtaukset loitolla.

Saksalaisen Potsdamin ilmastontutkimuslaitoksen tuore pelastussuunnitelma perustuu riskialueiden lumetukseen

© shutterstock

Tykeillä tuotetaan kahdeksan biljoonaa tonnia lunta

Tietokonemallien mukaan tekolumella on mahdollista vahvistaa ja vakauttaa jäätä siellä, missä jäätikkö valuu mereen. Toivottuun lopputulokseen päästään kymmenen vuoden lumetuksella, jossa tuotetaan vähintään kahdeksan biljoonaa tonnia lunta 52 000 neliökilometrin alalle.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Lapin maakunta on suunnilleen kaksi kertaa niin suuri.

8 biljoonaa tonnia tekolunta tarvitaan saksalaistutkijoiden mukaan Antarktiksen merijään vahvistamiseksi ja vakauttamiseksi.

12 000 suurta tuulivoimalaa tuottaa sähköä pumpuille

Ideaa on vaikea toteuttaa käytännössä. Ensinnäkin lumitykkien tarvitsema vesi pitää pumpata keskimäärin 640 metrin päästä merestä.

Toiseksi vedestä pitää poistaa suola, ennen kuin sitä voidaan käyttää. Laskelmien mukaan pelkästään pumppauksessa kuluvan sähkömäärän tuottaminen vaatii 12 000 suurta tuulivoimalaa.

Vaikka ratkaisu ei ole tutkijoiden mukaan helppo siitäkään syystä, että toimintaympäristö on maapallon vaativimpia, he pitävät sitä toimivana ja kaiken vaivan arvoisena.

Jäämassojen hupenemisen seuraukset ovat niin vakavia, että sitä pitää torjua hinnalla millä hyvänsä. Jos merijää häviää, merenpinta nousee kolme metriä ja tulvat yleistyvät.

Lue myös:

Ilmastonmuutos

Antarktiksen jäänäyte paljastaa merenpinnan nousun

3 minuuttia
Ilmastonmuutos

Jättihanke pelastaa Antarktiksen

1 minuuttia
Larsen C -jäähylly Nasa
Ilmastonmuutos

Antarktiksen jääpeite lohkeilee

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota