Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vihreät hiekkarannat imevät hiilidioksidipäästöt

Kaikki ihmiskunnan hiilidioksidipäästöt voitaisiin ottaa talteen levittämällä maailman hiekkarannoille oliviinimineraalia, uskoo yhdysvaltalainen ympäristöjärjestö.

Project Vesta

Näyttää siltä, että ihmiskunnan hiilidioksidipäästöjä on mahdotonta saada nollaan. Siksi päästövähennysten lisäksi tarvitaan keinoja, joilla hiilidioksidia saadaan poistettua ilmakehästä.

Nykyiset keinot ovat kalliita ja riittämättömiä.

Siksi yhdysvaltalainen ympäristöjärjestö Project Vesta on käynnistänyt muutamalla Karibianmeren hiekkarannalla tutkimushankkeen, joka voi mullistaa ilmastonmuutoksen vastaisen kamppailun. Järjestö ei halua paljastaa, missä pilottitutkimuksen rannat sijaitsevat.

Aallot jauhavat oliviinin hiilidioksidi-imuriksi

Hankkeen toimintaperiaate on tieteellisesti todistettu, mutta sen toimivuutta ei ole testattu käytännössä.

Periaate on yksinkertainen: Maailman merien rannoille levitetään oliviinia. Se on halpa ja järjestön mukaan helposti saatavilla oleva mineraali. Kun aallot huuhtelevat oliviinia, se rapautuu vähitellen pikkukiviksi ja hiekanjyväsiksi, jotka sitovat hiilidioksidia ilmasta ja vedestä. Reaktion lopputuloksena syntyy bikarbonaattia. Oliviini antaisi myös hiekkarannoille uuden, vihertävän värin.

Bikarbonaatti puolestaan muuttuu kalsiumkarbonaatiksi, jota korallit ja muut merieläimet tarvitsevat kuorensa ja tukirankansa tuottamiseen. Niiden kuoltua kuorista syntyy kalkkikiveä, joka sitoo hiilidioksidin miljooniksi vuosiksi.

Vulkaanista oliviinia on Maan vaipassa runsaasti. Se reagoi herkästi hiilidioksidin kanssa, kun aaltojen voima hajottaa sitä. Tonniin oliviinia voi sitoutua 1,25 tonnia meressä olevaa hiilidioksidia.

© Project Vesta

Hankkeen ydinajatuksena on siis kiihdyttää luonnollista kiertokulkua, joka normaalisti etenee hyvin hitaasti, kun esimerkiksi sade rapauttaa kallioita, joista huuhtoutuu mineraaleja meriin. Project Vestan hankkeessa hiilidioksidia sitova mineraali levitetään suoraan mereen.

Oliviini on yleinen mineraali, jolle ei nykyisellään ole juuri käyttöä. Project Vestan laskelmien mukaan oliviinin levittämisen kustannukset voitaisiin saada jopa alle 10 euroon tonnilta.

2 % maailman hiekkarannoista poistaisi 100 % hiilidioksidipäästöistä

Samalla kun oliviini poistaisi hiilidioksidia ilmakehästä, se hillitsisi meriveden happamoitumista.

Merivesi on muuttunut entistä happamammaksi, kun veteen sitoutuu ilmasta hiilidioksidia. Veteen liuetessaan hiilidioksidi muodostaa hiilihappoa, joka on haitallista monille merieläimille.

Oliviinista muodostuva kalsiumkarbonaatti on emäksistä, joten vaikuttaisi neutraloivasti merivesien happamoitumiseen.

Periaatteessa oliviinia voiti levittää minne tahansa, mutta sisämaassa se veisi tilaa maanviljelysmaalta. Lisäksi merten aallot rapauttavat oliviinia luonnollisesti.

Myös oliiviinin louhiminen ja levittäminen rannoille tuottaa hiilidioksidipäästöjä. Project Vestan mukaan oliviinihanke sitoisi kuitenkin 20 kertaa niin paljon hiilidioksidia kuin oliviinin kuljetuksessa vapautuu. Koko ihmiskunnan vuotuisten hiilidioksidipäästöjen sitomiseksi riittäisi, että kaksi prosenttia maailman rannoista peitettäisiin oliviinilla.

Testihanke Karibianmerellä kestää vielä muutaman vuoden. Sen tulosten perusteella arvioidaan hankkeen jatkomahdollisuuksia.

Lue myös:

Ilmastonmuutos

Uusi materiaali halventaa hiilidioksidin talteenottoa

2 minuuttia
Mikä kasvihuoneilmiö on?
Ilmastonmuutos

Kasvihuoneilmiö tekee Maasta asuttavan

6 minuuttia
Ilmastonmuutos

Puiden istutuksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota