Maailman kahvimarkkinoita hallitsee kaksi kaikkiaan yli 120 kahvilajista:
- Coffea arabica 56 prosentilla
- Coffea robusta 43 prosentilla
Etenkin C. arabica eli arabiankahvi, jota pidetään hyvänmakuisena, kärsii lämpenemisestä. Se kasvaa parhaiten saadessaan säännöllisesti sadetta 15 - 24 asteen lämpötilassa.
Jos lämpötila kohoaa, kuten pelätään, puolella viljelmistä olosuhteet muuttuvat tuhoisasti ennen vuotta 2050.
Samalla uudet alueet muuttuvat arabiankahvin viljelylle sopiviksi, mutta tilanteella on isoja taloudellisia vaikutuksia niille viljelijöille, joilla ei ole varaa siirtää tuotantoaan muualle.
Robusta-laji eli kongonkahvi ei ole niin suuressa vaarassa kuin arabiankahvi. Se kuitenkin maistuu karvaammalta, ja sitä käytetään pääasiassa pikakahvin valmistukseen.
Kasvitieteilijät ovatkin etsineet pitkään uusia hyvänmakuisia korvaajia arabiankahville. Nyt Englannissa Greenwichin yliopistossa on testattu afrikkalaista Coffea stenophyllaa hyvin tuloksin.
Yksittäinen kasvi johti tutkijat jäljille
Brittiläiset kasvitieteilijät olivat useita vuosia etsineet villinä kasvavaa yksilöä lajista, joka oli suosittu 1920-luvulle asti, jolloin viljelijät menettivät uskonsa siihen, että sen pienemmät pavut voisivat kilpailla arabiankahvin kanssa.
C. stenophylla -lajia kasvaa villinä Länsi-Afrikassa, etenkin Sierra Leonessa, Guineassa ja Norsunluurannikolla. Sierra Leonessa sitä ei kuitenkaan ollut nähty lähes 70 vuoteen, ja tutkijat pelkäsivät, että se oli hävinnyt kokonaan.
Lopulta he löysivät yhden yksittäisen kasvin vuonna 2018 ja pitkällisen etsinnän jälkeen joukon C. stenophylla -kasveja 140 kilometrin päässä siitä.
Makutuomarit kelpuuttavat uudelleen löydetyn lajin
Uudestaan löydetty C. stenophylla vaikuttaa lupaavalta, koska se kasvaa parhaiten noin kuusi astetta lämpimämmässä kuin arabiankahvi.
Kaikkien tärkeintä kahvinmaistajille on kuitenkin se, että C. stenophylla maistuu yhtä hyvältä kuin perinteinen arabiankahvi.
Tutkijat toivovat nyt, että C. stenophylla voisi tuoda heti helpotusta uhkaavaan C. arabica -pulaan ja että siitä voitaisiin jalostaa uusia ja vieläkin kestävämpiä lajeja entistä lämpimämpää tulevaisuutta varten.