Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vuonna 2012 jäätiköstä repesi irti 130 neliökilometrin kokoinen jäävuori, joka ajelehti ulommas vuonoon. Nyt tutkijat pelkäävät, että jäätiköstä on murtumassa vielä tuotakin isompi osa.

© NASA
Luonto - Ilmastonmuutos

Valtava railo Grönlannissa

Avaruushallinto Nasan tuoreet kuvat paljastavat pelottavan suuren halkeaman keskellä yhtä Grönlannin suurimmista jäätiköistä. Tutkijat pelkäävät jäätikön repeävän kahtia ja kiihdyttävän sisämaan jääpeitteen sulamista.

Se on noin 70 kilometriä pitkä ja 15 kilometriä leveä, ja nyt iso osa siitä uhkaa revetä irti ja ajelehtia merelle.

Petermannin jäätikkö Luoteis-Grönlannissa on yksi pohjoisen pallonpuoliskon suurimmista jäätiköistä. Nyt sen pelätään murtuvan ja kutistuvan merkittävästi.

Pelkoja vahvistavat Nasan tuoreet kuvat, joissa näkyy pelottavan suuri railo keskellä tuota valtavaa jääkantta.

Tutkijat huolissaan

Hollantilaistutkija Stef Lhermitte huomasi railon ensimmäisenä, ja tämä hänen tviittinsä sai myös Nasan kiinnostumaan halkeamasta.

Vaikka jäätiköiden railot eivät ole harvinaisia, tämä uusi havainto huolestuttaa, koska se on keskellä isoa jäätikköä eikä sen reunalla, missä halkeilua tavallisesti tapahtuu.

Tutkijat eivät tiedä, mikä tämän halkeaman on aiheuttanut, eivätkä he myöskään ole varmoja siitä, miten tilanne tästä etenee. Yhtä seikkaa he kuitenkin painottavat:

”Jäätikkö on hitaasti mutta varmasti hajoamassa kappaleiksi”, sanoo Nasan Eric Rignot Washington Postin artikkelissa.

Mannerjäätikkö vaarassa

© NASA

Erityisen huolestuttavaa olisi, jos railo etenisi aiemman, jäätikön itäosasta sen keskiosaan ulottuvan halkeaman suuntaan.

Mikäli nuo kaksi railoa kohtaisivat, saattaisi jäätikkö hajota kappaleiksi. Sillä taas voisi olla katastrofaalisia seurauksia, koska kyseinen jäätikkö on toiminut puskurivyöhykkeenä avomeren ja mannerjäätikön välissä.

Mitä pienemmäksi tuo vyöhyke muuttuu, sitä nopeammin mannerjäät alkavat sulaa. Se taas voisi kohottaa merenpintaa dramaattisesti.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota