Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvide sko

Uusi materiaali muuttaa hiilidioksidin vaatteiksi ja kengiksi – lähes olemattomalla energialla

Tutkijat ovat keksineet materiaalin, joka voi imeä ilmasta hiilidioksidia ja josta voidaan valmistaa niin vaatteita ja kenkiä kuin seinäeristettä ja tiivistysmassaakin. Parasta kaikessa on se, että prosessi ei juuri kuluta energiaa.

Shutterstock

Tiede on sitkeästi yrittänyt keksiä keinoja, joilla voitaisiin hillitä hiilidioksipäästöjä ja pysäyttää maailmanlaajuinen ilmastonmuutos.

Yksi viime vuosien lupaavimmista menetelmistä on ollut kemiallisen katalysaattorin käyttäminen hiilidioksidin sitomiseen ja muuntamiseen materiaaliksi, jota voidaan käyttää monenlaisessa tuotannossa. Yleensä ongelmana on kuitenkin ollut se, että menetelmä on kuluttanut runsaasti energiaa.

Nyt Kioton yliopiston tutkijat ovat keksineet ongelmaan ratkaisun.

Uusi materiaali on 10 kertaa tehokkaampa

Kioton yliopistossa on kehitetty niin sanottu huokoinen koordinaatiopolymeeri, joka tunnetaan lyhenteellä PCP (englanniksi porous coordination polymer).

PCP koostuu metalli-ioneista, jotka on yhdistetty orgaanisiin molekyyleihin. Materiaalissa käytetään sinkki-ioneja, jotka voivat tutkijoiden mukaan sitoa hiilidioksidia 10 kertaa tehokkaammin kuin muut PCP-tyypit.

Materiaali voidaan myöhemmin muuntaa polyuretaaniksi, jota käytetään yleisesti kenkien, vaatteiden, taloustavaroiden ja eristemateriaalien tuotannossa.

Tärkeintä on kuitenkin se, että uuden materiaalin tuotantoon kuluu erittäin vähän energiaa.

Syy piilee materiaalin propellimaisessa molekyylirakenteessa. Kun hiilidioksidia imeytyy aineeseen, rakenne pyörähtää tavalla, joka sitoo hiilidioksidin siihen tehokkaasti.

PCP materiaali

Uudessa materiaalissa on propellimainen molekyylirakenne, joka imee ja sitoo hiilidioksidia tehokkaasti.

© Kyoto University/Mindy Takamiya

Tutkijat toivovat, että uusi materiaali avaa mahdollisuuksia sitoa ja käyttää hiilidioksidia entistä tehokkaammin ja että tulevaisuudessa sitä päästään kokeilemaan käytännössä laboratorion ulkopuolella.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota