Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uusi materiaali halventaa hiilidioksidin talteenottoa

Hiilidioksidin varastointi on ratkaiseva askel matkalla kohti vihreämpää yhteiskuntaa, mutta sen edellyttämä tekniikka on yhä liian kallista laajalti käytettäväksi. Nyt Newcastlen yliopiston tutkijat uskovat kuitenkin keksineensä kalvon, joka suoriutuu tehtävästä aiempaa halvemmalla ja silti yhtä tehokkaasti.

Hiilidioksidipäästöt ovat pääasiallinen syy ilmastonmuutokseen ja maapallon lämpötilan nousuun. Riippumatta siitä, miltä puolelta asiaa tarkastellaan, päästöjen määrä on joka tapauksessa saatava vähenemään.

Muutokseen ei kuitenkaan riitä lentämisen, autoilun tai lihansyönnin vähentäminen. Yksi vihreän vallankumouksen tehokkaimmista menetelmistä on hiilidioksidin talteenotto ja varastointi, englanniksi Carbon Capture and Storage, CCS. Siinä teolllisuustuotannon päästöjen hiilidioksidi otetaan talteen ja varastoidaan maanpinnan alle kaasuna tai nesteenä.

Katso tästä, miten CO2:ta varastoidaan:

Varastointitekniikkaa tarvitaan yhä kipeämmin, koska kulutuksen, teollisuustuotannon ja liikenteen päästöt edelleenkin lisääntyvät. Vaikka sähköautot ja uusiutuvien energianlähteiden käyttö ovat myötätuulessa, maailma toimii edelleen pääasiassa fossiilisten polttoaineiden varassa.

Hopea kasvaa kalvossa

Hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia hankaloittaa se, että siihen tarvittavat laitteet ja menetelmät edellyttävät teollisuudelta kalliita investointeja.

Nyt brittiläisen Newcastlen yliopiston tutkijat ovat kuitenkin suunnitelleet uuden materiaalin, joka voi olennaisesti vähentää hiilidioksidin talteenoton kustannuksia.

Tutkijat ovat kehittäneet kalvon, joka toimii kuin eräänlainen kahvinsuodatin. Se päästää vaarattomat kaasut – esimerkiksi typen – ilmakehään, mutta vangitsee hiilidioksidin.

Kalvo sitoo erittäin herkästi juuri hiilidioksidia, joka näin saadaan erilleen muista aineista.

Tämänkaltaisia kalvoja on ollut olemassa aiemminkin, mutta ne ovat perustuneet 100-prosenttisesti hopeaan – ja se taas on kallista. Siksi tutkijat päättivät rakentaa kalvon alumiinioksidista, joka on koottu pieniksi putkiksi ja palloiksi. Sen jälkeen he lisäsivät rakenteeseen pienen määrän hopeaa ja altistivat rakenteen hapelle ja hiilidioksidille, mikä sai hopean kasvamaan kalvossa.

Kalvo kasvaa näin itsestään, ja sitä voidaan tuottaa samassa paikassa, missä se otetaan käyttöön.

Samalla hopean tarve vähenee, mikä halventaa kalvon hintaa sen suorituskyvyn kärsimättä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota