Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat: Puut voivat leikata 25 prosenttia ilmakehän hiilidioksidista

Tekoäly ja Google Earth voivat osoittautua tekniseksi yhdistelmäksi, joka takaa, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus saadaan laskemaan jopa 25 prosenttia. Niiden lisäksi tarvitaan puita. Valtava määrä puita.

Shutterstock

Paju pellonpientareella. Yksinäinen tammi niityllä. Ja koivu kotipihassa.

Metsitystä on jo pitkään pidetty tärkeänä aseena ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden ja siten myös ilmaston lämpenemisen suitsimisessa.

"Minne puita sitten pitää istuttaa?" Kysymykseen on etsitty vastausta, mutta vasta nyt sveitsiläisen ETH Zürich -yliopiston tutkijaryhmä on antanut kattavan vastauksen tuoreessa Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan.

Venezuelan laajuinen metsä

Sveitsiläistutkimus perustuu 80 000 Google Earth -satelliittikuvaan, jotka tekoäly yhdisti maaperää ja ilmastoa kuvaaviin muuttujiin. Näin tutkijat saivat kartoitettua maapallon parhaimmat potentiaaliset metsäalat.

Kuvista tutkijat näkivät, miten puut peittivät maa-alaa. Ja samalla he saivat selville, kuinka paljon metsää voitaisiin istuttaa nykyisten metsäalueiden ulkopuolelle.

Ja tutkijoiden mukaan maailmaan mahtuu vielä kaikkiaan 900 miljoonaa hehtaaria metsää – ilman, että uusi puusto haittaisi nykyisiä metsiä, maatalousmaita tai kaupunkialueita. Toisin sanoen potentiaalinen metsitettävä alue olisi yhtä laaja kuin Venezuela.

Uusissa metsissä kasvaisi yli 500 miljardia puuta, jotka täysikasvuisina imisivät noin 200 gigatonnia hiilidioksidia ilmakehästä. Raportissa todetaan, että tällainen metsitys leikkaisi noin 25 prosenttia ilmakehän nykyisestä hiilidioksidipitoisuudesta.

Yli puolet potentiaalisesta uudesta metsäalasta sijaitsee kuuden valtion alueella: Venäjällä (151 miljoonaa hehtaaria) USA:ssa (103 miljoonaa hehtaaria), Kanadassa (78 miljoonaa hehtaaria), Australiassa (58 miljoonaa hehtaaria), Brasiliassa (50 miljoonaa hehtaaria) ja Kiinassa (40 miljoonaa hehtaaria).

Näin fotosynteesi toimii

1 / 6
123456
© Claus Lunau

Vihreää kultaa

Tutkimuksen arvostelijoiden mielestä tulokset lupaavat liikoja.

Kriittiset arviot koskevat ennen kaikkea sitä, että kuluisi useita vuosikymmeniä ennen kuin metsät olisivat kasvaneet niin paljon, että ne sitoisivat 25 prosenttia ilmakehän hiilidioksidista. Siihen saattaisi kulua jopa sata vuotta.

Lisäksi yli puolet metsittämisprojekteista pitäisi tapahtua vain kuudessa maassa.

Raportin mukaan "metsittäminen on tällä hetkellä tehokkain tapa hillitä ilmastokriisiä". Ja puut ovat oivallisia hiilidioksidin sitojia, mutta puut eivät voi imeä muita kasvihuonekaasuja, kuten metaania, jonka myös vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen.

Muuten kannustavan raportin laatineet tutkijat toteavat itsekin, että metsittämispotentiaali näyttää aivan toisenlaiselta, jos odotetaan vuoteen 2050 asti. Monien trooppisten puulajien kasvu nimittäin kärsii, jos lämpötila ennusteiden mukaisesti nousee 30 vuoden kuluessa 1,5 astetta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota