Tutkijat haluavat jäädyttää Arktista vesipumpuilla

Tutkijaryhmä haluaa pysäyttää arktisen merijään sulamisen melkoisella suunnitelmalla, jossa 10 miljoonaa pumppua syytäisi vettä jään päälle ja tekisi siitä aiempaa paksumpaa.

Jääkarhutkin kärsivät arktisen merijään vähenemisestä.

© Shutterstock

Jään määrä halutaan palauttaa noin 15 vuoden takaiselle tasolle.

Se on kunnianhimoinen tavoite, mutta kyseessä on myös kunnianhimoinen hanke.

Projektin takana on joukko Arizonan osavaltionyliopiston tutkijoita, ja heillä on – suhteellisen – yksinkertainen ratkaisu valtavan suurien arktisten jäämassojen sulamiseen liittyviin ongelmiin.

10 miljoonaa vesipumppua

Tutkijaryhmän mukaan tilanne hoituisi 500 miljardilla dollarilla eli suunnilleen yhtä monella eurolla.

Rahoilla valmistettaisiin 10 miljoonaa tuulella toimivaa pumppua, jotka nostaisivat vettä jään alta sen päälle ja tuottaisivat siten meren päälle paksumman jääkuoren.

Pumppujen rakentaminen kestäisi kymmenisen vuotta ja nielisi 100 miljoonaa tonnia terästä. Pumppuja asennettaisiin noin kymmenelle prosentille arktisesta alueesta.

Jäästä tulisi metrin verran paksumpaa

Pumppujen avulla voitaisiin suunnitelman laatijoihin kuuluvan Steven Deschin mukaan kasvattaa nykyisen arktisen merijään paksuutta noin metrillä, mikä on merkittävä lisäys sen nykyiseen 2–3 metriin verrattuna.

Paksumpi jää on myös kestävämpää.

”Ainoa strategiamme tällä hetkellä näyttäisi olevan se, että ihmisiä kehotetaan lopettamaan fossiilisten polttoaineiden käyttäminen. Se on hyvä ajatus, mutta meidän on pakko tehdä muutakin, jos haluamme pysäyttää arktisen jään häviämisen”, sanoo Densch The Guardianille.

Rahoitusta hankkeelle ei vielä ole, eikä sitä ole tarkoitettukaan tilanteen lopulliseksi ratkaisuksi vaan konkreettiseksi ehdotukseksi aiheesta käytävään keskusteluun.