Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tippukiviluola kertoo, mihin ilmastonmuutos johtaa

Vain muutaman asteen lämpötilan nousu voi nostaa merenpintaa yli 16 metriä. Asia selvisi, kun Mallorcalla tutkittiin tippukiviä.

Shutterstock

Vanhoissa tippukiviluolissa on nähtävissä, mihin asti merenpinta nousee, jos ihmisen kiihdyttämä ilmastonmuutos jatkuu nykytahtia.

Yhdysvaltalainen geologiryhmä, joka on tutkinut Cuevas de Artàn luolastoa Mallorcassa, on laskenut, että merenpinta voi kohota jopa toistakymmentä metriä.

Etelä-Floridan yliopiston tutkijoiden tutkimuskohteena oleva tippukiviluolasto on yhteydessä Välimereen, ja sen seinistä on nähtävissä, millä tasolla meri oli yli kolme miljoonaa vuotta sitten.

Meriveden sisältämä kalkki jättää kalkkikiviluolan seinään jäljet vähän samaan tapaan kuin vesijohtovesi kylpyammeeseen.

Veden synnyttämät kerrostumat ovat säilyneet näihin päiviin asti, koska luolasto on suojassa tuulelta ja muilta kuluttavilta luonnonvoimilta.

Cuevas de Artàn luolastossa näkyy, missä merenpinta oli miljoonia vuosia sitten, kun oli menossa nykyisen kaltainen ilmastonmuutos.

© A. Merino

Tippukivet kertovat merenpinnan tason vuonna 2100

Kerrostumien perusteella tutkijat tunnistivat kuusi eri merenpinnan tasoa, jotka ovat vallinneet eri aikoina 4,39–3,27 miljoonaa vuotta sitten.

Erityisesti nuorempi ajankohta kiinnostaa tutkijoita siksi, että tuolloin maapallon keskilämpötila oli 2–3 astetta korkeampi kuin silloin, kun ihmisen hiilidioksidipäästöt alkoivat lämmittää ilmastoa – ja yhtä korkea kuin vuonna 2100, jos ilmastonmuutosta ei saada jarrutettua.

3,27 miljoonaa vuotta sitten merenpinta oli 16,2 metriä korkeammalla kuin nykyään. 4,39 miljoonaa vuotta sitten ilmasto oli vielä lämpimämpi.

Silloin meri oli 23,5 metriä nykyistä korkeammalla. Se vastaa tilannetta, jossa suurin osa nykyisistä Grönlannin ja Länsi-Antarktiksen jäätiköistä on sulanut.

Lue myös:

Ilmastonmuutos

Antarktiksen jäänäyte paljastaa merenpinnan nousun

3 minuuttia
Jäätiköiden sulamisen seuraukset
Ilmastonmuutos

Mitä tapahtuisi, jos kaikki maapallon jäätiköt sulaisivat?

2 minuuttia
Ilmaston lämpeneminen – tulva
Ilmastonmuutos

Merenpinta voi nousta kuusi metriä

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota