Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tiivistetty aurinkoenergia vähentää sementin tuotannon hiilidioksidipäästöjä

Sementin tuotanto aiheuttaa 8 prosenttia koko maailman hiilidioksidipäästöistä. Rakentamisessa välttämätön harmaa jauhe saastuttaa eniten polttovaiheessa. Siitä voidaan kuitenkin tehdä huomattavasti puhtaampaa 400 tv-ruudun kokoisella peilillä ja Taru sormusten herra -trilogiasta tutulla yksisilmäisellä tornilla.

Heliogen

Näkymä on aivan kuin toimintafilmistä, kun Heliomax kurottaa kohti taivasta Lancasterissa Kaliforniassa aivan kuin arkkipahiksen tuomiopäivänkone.

Laite, joka koostuu 400 tietokoneohjauksisesta television kokoisesta peilistä ja auringonsäteitä keräävästä tornista, on kuitenkin tarkoitettu aivan muuhun kuin tuhotöihin.

Heliomaxin on määrä vähentää vuosittain 2 tonnilla betoniin ja laastiin tarvittavan sementin tuotannossa ilmaan pääseviä hiilidioksidipäästöjä.

Peili, aurinko ja sementti

Sementin valmistuksessa raaka-aineita joudutaan kuumentamaan hyvin korkeassa lämpötilassa kemiallisten reaktioiden aikaansaamiseksi eli kalsinoimaan.

Kalkkikivestä rouhitun raakajauheen kalsinointi on vain yksi vaiheista, joita tarvitaan sementin valmistamiseen. Sementti koostuu pääasiassa savesta ja kalkkikivestä.

Raakajauhe kuumennetaan 750 asteeseen, jolloin se reagoi toivotulla tavalla kuivassa kuumassa ilmassa.

Prosessi vaatii suuria määriä energiaa, ja nyt tutkijat toivovat, että siihen voitaisiin kehittää vähemmän ympäristöä kuormittava menetelmä.

Valkohehkuinen silmä, joka välkkyy

Heliomax-tornin auringonsäteitä keräävä levy on aluksi musta. Se muuttuu lähes valkohehkuiseksi, kun siihen kertyy energiaa. Parhaimmassa tapauksessa se kuumenee jopa 982-asteiseksi. Lämpötila on tällöin lähes viidesosa Auringon pintalämpötilasta.

© Heliogen

Kun järjestelmän 400 algoritmeilla ohjautuvaa peiliä taittavat auringonsäteet tornin yläosan valoa imevään pintaan, se alkaa muistuttaa valkohehkuista silmää.

Järjestelmän nokkeluus piilee juuri "silmässä". Sieltä aurinkoenergia johtuu pieneen sementtiuuniin, joka kalsinoi jauheen käyttämättä muuta kuin aurinkoenergiaa.

Aurinko ei kuitenkaan paista aina, vaan pilvet voivat hyvinkin lipua sen eteen. Siksi "silmä" välkkyy ja sementin raaka-aine kuumenee epätasaisesti.

Toinen ratkaistava ongelma on se, että Heliomaxilla on onnistuttu tuottamaan vain muutamia kymmeniä kiloja sementtiä, kun rakennusalalla kaivataan laitetta, joka pystyisi käsittelemään tuhansia tonneja. Se ei vielä ole mahdollista.

Heliomaxin "silmä" tähyilee kuitenkin jatkuvasti kohti sementinvalmistuksen valoisampaa tulevaisuutta.

Lue myös:

Sairaudet

Espanjantauti ja korona: Nämä ovat ratkaisevat erot

13 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

HYVIÄ UUTISIA: Luvassa ehkä yleisrokote kaikkiin influenssoihin

2 minuuttia
Lääketiede

Vanha konsti voi auttaa kukistamaan koronan

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota