Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Riittääkö kaikille vettä?

Riittääkö kaikille vettä?

Taivaalta tulee enemmän vettä kuin ihmiset kuluttavat. Silti paikoin on pula vedestä.

Shutterstock / Riccardo Mayer

Kun maapalloa tarkastellaan kokonaisuutena, makea vesi ei uhkaa loppua tulevaisuudessakaan. Kaikki suolaton käyttövesi on peräisin samasta lähteestä: sateista. Vaikka sadannassa on suuria paikallisia eroja, maapallolle sataa paljon enemmän vettä kuin mitä sitä kulutetaan. Ennustettu ilmastonmuutoskaan ei vaikuta tilanteeseen. Makea vesi on siis uusiutuva luonnonvara.

Ihmiskunnan kannalta ikävintä on kuitenkin se, että juomavettä ei ole saatavilla kaikkialla samalla tavalla. Miljoonat ihmiset asuvat seuduilla, joilla vedestä on yleensä pulaa. Ongelmaa kärjistää usein se, että siellä, missä kärsitään kuivuudesta, myös pohja- ja pintavesien laadussa on toivomisen varaa. Saatavilla on monesti vain pahoin saastunutta vettä, joka voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia. Kun vaihtoehtoja ei käytännössä ole, ihmiset juovat likaista vettä kirjaimellisesti henkensä kaupalla.

Paikallisten vesikriisien taustalla on usein ihmisen toiminta, kuten keinokastelu, jokien patoaminen ja pohjaveden liikakäyttö.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota