Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Top 5 CO2

Mistä vapautuu eniten hiilidioksidia?

Suurimmat hiilidioksidipäästöt aiheutuvat öljyn ja maakaasun poltosta, kun taas kasvit ja valtameret tasapainottavat hieman tilannetta sitomalla hiilidioksidia itseensä.

Shutterstock

Kaikesta polttamisesta syntyy hiilidioksidia – niin tulivuorenpurkauksista kuin siitä, että sytytät pihalla kotigrillisi.

Jo useiden vuosien ajan ihmisen aiheuttamat CO2-päästöt ovat lisääntyneet eksponentiaalisesti, ja se horjuttaa maapallon ekosysteemin tasapainoa.

Fossiilisista polttoaineista, kuten öljystä ja maakaasusta, vapautuva CO2 ei luontaisesti kuulu ilmakehään. Siksi CO2:n määrä ilmakehässä kasvaa, kun muun muassa porataan öljyä maaperästä ja poltetaan sitä.

Valtava energiankäyttömme onkin pääasiallinen syy siihen, että maapallon lämpötila nousee.

Katso alla olevasta taulukosta, mikä aiheuttaa eniten CO2-päästöjä. Luvut perustuvat saksalaisen ilmastovaikutuksia tutkivan Potsdam-instituutin – Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung – tuoreimpaan selvitykseen ja PRIMAP-hist-tietojoukkoon, joka yhdistää useita julkaistuja tietojoukkoja.

PRIMAP-hist ei sisällä kaikkia CO2-päästöjen lähteitä, esimerkiksi metsätalouden päästöt eivät ole mukana laskelmissa.

World Resource Institute on laatinut analyysin trooppisten sademetsien raivaamisen vaikutuksesta, ja ranskalainen energiainstituutti, Agence internationale de l'énergie, on puolestaan tehnyt laskelmia kuljetusalan CO2-päästöistä.

Vuonna 2020 hiilidioksidipäästöt ovat olleet pienemmät kuin aiempina vuosina koronaviruspandemian aiheuttaminen matkustusrajoitusten ja sulkutoimien vuoksi. Vuosi 2020 ei ole mukana laskelmissa.

Nämä ovat suurimmat ilmastoroistot

 • CO2 Energia

  Energia: Päästöt 32,10 miljardia tonnia CO2:ta vuodessa

  Kun sytytät lampun tai teet Google-haun, käytät sähköä. Vaikka viime vuosina tuuli-, vesi- ja aurinkoenergian alalla on tehty suuria edistysaskelia, maailmanlaajuisesti sähköstä tuotetaan silti ylivoimaisesti suurin osa hiilen ja kaasun avulla.

 • CO2-päästöt metsänraivauksesta
  © Shutterstock

  Trooppisen sademetsän raivaaminen: Aiheuttaa 4,8 miljardin tonnin CO2-päästöt vuodessa

  Sademetsän puut sitovat paljon hiilidioksidia, kun puut kaadetaan ja poltetaan, niin sitoutunut hiilidioksidi vapautuu. Metsänraivaus tarkoittaa myös sitä, että maailma menettää puita, jotka voisivat sitoa hiilidioksidia, mikä myös lisää hiilidioksidin määrää ilmakehässä.

 • CO2 Teollisuus

  Teollisuus: Päästöt 3,25 miljardia tonnia CO2:ta vuodessa

  Teollisuuden tuottamat kasvihuonekaasut ovat lähtöisin fossiilisten polttoaineiden käytöstä esimerkiksi tehtaissa. Päästömäärään kuuluvat myös hiilidioksidia muodostavat kemialliset prosessit ja metallien työstäminen.

 • CO2-päästöt autoista
  © Shutterstock

  Liikenne – henkilöliikenne: 3,6 miljardia tonnia hiilidioksidia vuodessa

  Kun ihmiset liikkuvat autolla pakasta A paikkaan, syntyy vuodessa 3,6 miljardin tonnin hiilidiioksidipäästöt. Kuljetusalalla suurimmat päästöt tulevat henkilöliikenteestä, tässä luvussa ei ole mukana rahtiliikennettä.

 • CO2-päästöt lentokoneista
  © Shutterstock

  Kuljetus – lentokone: 900 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa

  Lentokoneet käyttävät fossiilista polttoainetta. Vuonna 2018 lentomatkustajia oli kaikkiaan 4,3 miljardia, lentoja lennettiin 37,8 miljoonaa.

 • Kuljetus – laivaliikenne: 900 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa

  Monet kauppojen hyllyillä olevat tuotteet ovat peräisin ulkomailta, sillä logistiikkaketjuun tuottajalta kuluttajalle kuuluu usein laivakuljetus.

 • CO2-päästöt maatalous

  Maatalous: Päästöt 165 miljoonaa tonnia CO2:ta vuodessa

  Ruoan tuotanto maataloudessa vapauttaa joka vuosi suuria määriä hiilidioksidia. Vaikka viljantuotantokin aiheuttaa jonkin verran päästöjä, suurin osa maatalouden CO2-päästöistä aiheutuu lihan, etenkin naudanlihan, tuotannosta.

 • CO2-päästöt jätteet

  Jätteet: Päästöt 26,70 miljoonaa tonnia CO2:ta vuodessa.

  Jätehuolto polttamisen, varastoinnin ja kompostoinnin muodossa vapauttaa joka vuosi miljoonia tonneja CO2:ta koko maailmassa.

Neljän yllä mainitun CO2-syyllisen lisäksi saksalainen ilmastovaikutuksia tutkiva Potsdamin instituutti on sisältänyt raporttiinsa myös määrittelemättömän kategorian "Muu", joka vuosittain aiheuttaa 10 000 tonnin CO2-päästöt.

Kaikki aiheuttamamme hiilidioksidipäästöt eivät kuitenkaan päädy ilmakehään. Laskelmien mukaan valtameret sitovat itseensä noin 30 prosenttia vapautuvasta hiilidioksidista ja maapallon kasvit noin 25 prosenttia.

Toisin sanoen noin 45 prosenttia hiilidioksidipäästöistä nousee ilmakehään, missä hiilidioksidi osaltaan vahvistaa kasvihuoneilmiötä ja lämmittää maapalloa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota