Levä pelastaa ilmaston nautojen röyhtäilyltä

Ravintoon lisätty levä poistaa 80 % haitallisesta metaanista, jota nautojen märehdintä tuottaa. Ilmastoystävälliset pihvit voivat olla tärkeitä tulevaisuuden kannalta.

Ravintoon lisätty levä poistaa 80 % haitallisesta metaanista, jota nautojen märehdintä tuottaa. Ilmastoystävälliset pihvit voivat olla tärkeitä tulevaisuuden kannalta.

Shutterstock

Kun käyt ostoksilla, voit auttaa ilmastoa etenkin yhdellä tavalla: unohda pihvit.

Naudanliha on ilmastoa kuormittavien elintarvikkeiden listan kärkipäässä. Tämä johtuu etenkin metaanista, jota nautakarja röyhtäilee ja päästelee peräpäästään ilmaan.

Nyt tiedossa on hyviä uutisia.

Kourallinen levää rehussa voi vähentää nautojen metaanintuotantoa jopa yli 80 prosenttia. Näin todettiin uudessa tutkimuksessa, joka tehtiin Kalifornian yliopistossa Davisissa.

Kourallinen levää torjuu kasvihuoneilmiötä

Elintarviketuotanto aiheuttaa reilun neljänneksen kasvihuonekaasupäästöistä. YK:n mukaan 14,5 prosenttia niistä on suoraan karjankasvatuksesta.

Metaani ei säily ilmakehässä yhtä pitkään kuin hiilidioksidi, mutta sen lämmittävä vaikutus on 28 kertaa niin suuri.

Tutkimuksessa sekoitettiin 80 grammaa levää rehuun, jota annettiin Angus-rotuisille eläimille päivittäin viiden kuukauden ajan.

Päivittäin eläimille syötettiin rehun mukana myös pieni laite, joka mittasi uloshengityksen päästöjä. Näin selvitettiin, kuinka paljon metaania naudat tuottivat.

Tulokset olivat hämmästyttäviä. Koeaikana naudat tuottivat 82 prosentta vähemmän metaania kuin vertailuryhmä, jonka rehussa ei ollut levää.

© shutterstock/ ken ikeda madsen

Levä leikkaa nautojen myrkkypäästöjä

Nauta tuottaa metaania

Yksi nauta tuottaa päivässä noin 500 litraa metaanikaasua. Metaanin ilmastoa lämmittävä vaikutus on noin 28 kertaa niin suuri kuin hiilidioksidin.

Kasvihuoneilmiö voimistuu

Kasvihuonekaasut imevät Auringon säteitä ja heijastavat ne takaisin maahan, mikä saa lämpötilan kohoamaan.

Levä poistaa naudasta päästöt

Koe osoittaa, että päivittäinen levän syönti alentaa nautojen metaanipäästöjä 82 prosenttia.

Levälisä ei vähentänyt nautojen rehuannosta, vaan ne saivat sitä yhtä paljon kuin vertailuryhmä. Sokkotesteissä ei havaittu makueroja ryhmien lihassa tai maidossa.

Punalevä torjuu metaania sen kopiolla

Jotkin punalevätyypit torjuvat luonnostaan metaania. Niiden itsepuolustusjärjestemä muodostaa metaania muistuttavia aineita, esimerkiksi bromoformia.

Naudan mahassa metaanin kaltaiset aineet salpaavat aitoa metaania tuottavien entsyymien toiminnan.

Bromoformi on ihmiselle haitallista suurina annoksina, mutta sen määrä pystyttiin pitämään naudan lihassa niin pienenä, ettei sitä voitu edes mitata.

Tutkijat: Liha kuuluu myös tulevaisuuden ruokalistalle

Miksi sitten ylipäänsä tehdään lihantuotantoa koskevaa tutkimusta? Eikö ilmaston kannalta olisi parempi siirtyä kokonaan kasvipohjaiseen ravintoon?

Kyllä, mutta tutkijat huomauttavat, että kaikki maa ei sovellu peltoviljelyyn.

Sen lisäksi on runsaasti laiduntamiseen sopivia alueita. Jos aiotaan turvata sekä elintarviketuotanto että ilmaston tulevaisuus, on keksittävä keinoja tuottaa lihaa kestävällä tavalla.

Levää lihantuotannon pelastajana voidaan kuitenkin arvostella kolmesta syystä:

  • Ei ole realistista ajatella, että levää viljeltäisiin 1,5 miljardille naudalle.
  • Levärehun antaminen ei ole käytännöllistä laitumilla, ja juuri laiduntaessaan naudat tuottavat eniten metaania.
  • Uusi ruokavalio ei vähennä naudanlihan tuotannon muita päästöjä.

Arvostelijoiden mukaan on olemassa vain yksi ainoa tepsivä keino: lihan kulutuksen vähentäminen.

Kalifornialaistutkijat luottavat silti levärehuideaansa. He ovat parhaillaan tutkimassa, miten levää saataisiin parhaiten lisättyä laiduntavien eläinten ravintoon.