Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koronavirus voi johtaa suurimpaan CO2-päästöjen laskuun yhdessä vuodessa

Maailman CO2-päästöt voivat pienentyä jopa 5,5 prosenttia vuonna 2020 covid-19-pandemian rajoitustoimien vuoksi. Vuonna 2008 hiilidioksidipäästöt vähenivät 1,4 prosenttia finanssikriisin seurauksena. Koronavuonna 2020 koetaan ensimmäinen lasku finanssikriisin jälkeen, ja voi olla, että nyt tehdään jopa CO2-päästöjen vähenemisen ennätys. Sekään ei kuitenkaan riitä pitämään maapallon lämpötilan nousua kurissa.

Shutterstock

Koronaviruspandemia on johtanut siihen, että liikenteen määrä on pienentynyt, lentoliikenne on lähes pysähdyksissä ja kaupunkien ilma on puhtaampi kuin pitkään aikaan. Nyt on laadittu ensimmäiset arviot siitä, miten suuri koronavuoden ilmastovaikutuksesta voi tulla.

Brittiläinen Carbon Brief -järjestö on julkaissut analyysin, joka perustuu maailmanlaajuiseen dataan viime kuukausien energiankulutuksesta. Sen mukaan koko maailman CO2-päästöt pienenisivät vuonna 2020 kaikkiaan 2 000 miljoonalla tonnilla.

Se vastaa 5,5 prosentin laskua, mikä on todella paljon. Itse asiassa kyseessä voi olla historian suurin hiilidioksidipäästöjen lasku.

Pandemia ei voi yksin pelastaa ilmastoa

Päästöjen laskua voidaan verrata toisen maailmansodan loppuvuosiin 1944–1945, jolloin päästöt vähenivät 845 miljoonaa tonnia, ja vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttamaan laskuun, jolloin CO2-päästöt pienenivät 440 miljoonalla tonnilla.

Historiallinen päästöjen lasku ei kuitenkaan yksin riitä siihen, että maailman lämpötilan nousu saataisiin pysymään alle 1,5 asteen eli Pariisin ilmastosopimuksen ideaaliskenaarion tasolla, jolla maapallo välttäisi ilmaston lämpenemisen pahimmat seuraukset.

Sen saavuttamiseen tarvittaisiin vuotuinen 7,6 prosentin lasku seuraavan kymmen vuoden ajan.

Vihreän energian kasvulla lienee osuutta asiaan

Carbon Brief -järjestön analyysi perustuu kattaviin tietoihin Kiinasta, USA:sta, Intiasta ja Euroopasta sekä maailman öljysektorilta.

Tiedoista on saatu kuva liikenteen, ilmailun, teollisuustuotannon ja muiden oleellisten indikaattoreiden CO2-päästöistä. Yhdessä ne muodostavat 76 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä, joten Carbon Brief uskoo, että analyysi kuvaa hyvin todellista tilannetta.

Järjestö kuitenkin korostaa, että analyysi on vain arvio. On mahdotonta tehdä tarkkoja ennusteita, sillä tällä hetkellä emme vielä tiedä, miten pandemiakriisi kehittyy ja miten pitkään se jatkuu.

Aivan tarkkaan ei myöskään voida nimetä hiilidioksidipäästöjen laskuun johtaneita syitä.

Vihreän energian osuus oli nimittäin jo hyvässä kasvussa ennen koronakriisiä, ja auringonpaiste ja tuulinen sää lisäsivät aurinko- ja tuulienergian tuotantoa vuoden ensimmäisinä kuukausina.

Lue myös:

Ilmastonmuutos

Ilmastokriisin torjuntaan: Viilentävä tehoisku

12 minuuttia
Ilmastonmuutos

Uusi raportti: Lontoo ja Bangkok taistelevat vesimassoja vastaan vuonna 2050

4 minuuttia
Ilmastonmuutos

Ilmasto­kriisin aikapommit

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota