Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

klima

Kansanedustajat hermostuivat Tieteen Kuvalehden kannesta

Tieteen Kuvalehden numeron 13/2019 kansi oli kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen mielestä propagandaa, ja keskustan Pekka Aittakumpu kehotti kauppoja ja kirjastoja piilottamaan lehden. Faktat eivät kuitenkaan piilottamalla katoa, sanoo päätoimittaja, jonka mielestä kansanedustajien reaktio oli väärinymmärrys. Hän toteaa kuitenkin, että keskustelu on aina tervetullutta.

Tieteen Kuvalehti

Pekka Aittakumpu, keskustan kansanedustaja, kehottaa kauppoja piilottamaan Tieteen Kuvalehden numeron 13/2019.

Ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen pitää kantta “propagandana”.

Kansanedustajien hermostuksen syy on lehden kansi, jossa on maapallo ja vauva ja vauvan päällä ruksi. Kuvaan liittyy teksti: "Mitä sinä voit tehdä? Jätä lapsi tekemättä: 58,6 tonnia CO2:ta."

Voit lukea kanteen 13/2019 liittyvän artikkelin kokonaisuudessaan tästä.

Kansanedustajien mielestä kansi loukkaa vauvoja ja vauvaperheitä.

Se ei todellakaan ollut kannen tarkoitus, sanoo Tieteen Kuvalehden päätoimittaja Sebastian Relster.

”Kannen ja siihen liittyvän artikkelin tarkoitus on luonnollisesti herättää lukijan kiinnostus. Mutta ei missään tapauksessa lapsiperheiden loukkaaminen. Minulla itselläni on kaksi lasta, joten olen myös syyllinen! Tavoitteenamme oli tuoda perspektiiviä ilmastokeskusteluun.”

”Maailmanlaajuinen väestönkasvu on eittämättä suurin uhka ilmastolle – pidimme sitten ajatuksesta tai emme. Ja se fakta ei katoa mihinkään kehottamalla kauppoja piilottamaan lehdet takahuoneeseen.”

Keskustelu on tervetullutta

Suomessa alhainen syntyvyys on tällä hetkellä ongelma. Räsäsen mielestä kaikki vauvat ovat tervetulleita. Ja päätoimittaja Relster on samaa mieltä:

”Tietenkin vauvat ovat tervetulleita. Tieteen Kuvalehden agendana ei ole se, että suomalaiset saisivat entistä vähemmän lapsia. Me halusimme vain osoittaa selvän maailmanlaajuisen ongelman. Ja viittasimme artikkelissa tunnetun tutkimuslaitoksen tutkimukseen."

"Me emme kerro lukijoille, mitä heidän pitäisi sanoa, ajatella tai tehdä. He osaavat tehdä itse omat valintansa.”

”Faktat eivät piilottamalla katoa.”
Sebastian Relster, Tieteen Kuvalehden päätoimittaja

Sebastian Relsterin mielestä poliitikkojen närkästys Tieteen Kuvalehden kannesta oli hieman yksipuolista, mutta hedelmällistä:

”Ilmastokeskustelulla on tapana olla faktojen ja tunteiden taistelua. Niin tässäkin tapauksessa. Mutta kyllä ihmiset ovat niin fiksuja, että he ymmärtävät, ettei Tieteen Kuvalehti vastusta vauvoja. Haluamme nostaa esiin uusia tutkimustuloksia – ja tässä se on onnistunut."

”Toivon, että kannesta närkästyneet lukijat seuraavat Tieteen Kuvalehteä jatkossakin ja lukevat artikkelisarjan seuraavat osat, joissa pohditaan ilmastolaskelmien eri tekijöitä. Paneudumme siihen, miten vulkaaniset mineraalit ja biohiili voivat vähentää hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Ne ovat ratkaisuja, joihin vauvat eivät liity millään tavalla.”

Voit lukea koko Tieteen Kuvalehdessä 13/2019 julkaistun artikkelin tästä.

Ja voit lukea lisää kansanedustajien reaktioista tästä.

Lue myös:

Ilmastonmuutos

Puiden istutuksista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

2 minuuttia
Ilmastonmuutos

TAISTELU ILMASTOSTA: Voimme kiittää itseämme: Otsoniaukko Etelämantereen yllä kutistuu

4 minuuttia
Ilmastonmuutos

Äyriäiset turvaavat tulevaisuuden energian

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota